Europska komisija predložila nova pravila o financiranju političkih stranaka

Vera Jourova

Europska komisija je predstavila prijedlog novih pravila o političkom oglašavanju koja trebaju pomoći građanima da bolje razumiju političke oglase i shvate tko iza njih stoji.

Komisija je predložila i ažuriranje postojećih pravila EU o 'mobilnim građanima' i njihovom pravu da glasuju na lokalnim i europskim izborima, kao i pravila o financiranju europskih političkih stranaka i fondacija, prenosi Euractiv.

Prema predloženim pravilima o političkom oglašavanju, svaki politički oglas mora biti jasno označen kao takav i sadržavatii informaciju o tome tko ga je i koliko platio. Dalje je Europska komisija navela da bi političke tehnike ciljanja i isticanja trebalo javno objasniti na najdetaljniji mogući način i zabraniti upotrebu osjetljivih osobnih podataka bez izričitog pristanka.

Potpredsjednica EK za vrijednosti i transparentnost Vera Jourova rekla je da izbori ne smiju biti 'natjecanje u primjeni prikrivenih i netransparentnih metoda'. "Nove tehnologije trebaju biti sredstvo za emancipaciju, a ne za manipulaciju. Ovaj ambiciozni prijedlog omogućit će do sada nezabilježenu transparentnost političkih kampanja i ograničiti prikrivene tehnike ciljanja", rekla je Jourova.

Europski komesar za pravosuđe Didier Reynders je na predstavljanju prijedloga rekao i da će se novim prijedlogom zaštititi osobni podaci u kontekstu političkog oglašavanja i time doprinijeti unaprjeđenju demokracije.

Kada je riječ o političkom oglašavanju, mjere utvrđene u predloženoj Uredbi o transparentnosti i ciljanju političkih oglasa obuhvataju oblast primjene, oznake transparentnosti, stroge uvjete za ciljanje i kazne za kršenje. Navodi se da je 40% Europljana, prema nedavnom istraživanju Eurobarometar, bilo izloženo sadržaju koji nisu mogli lako prepoznati kao politički oglas.

Komisija je predložila i izmjene pravila EU o financiranju političkih stranaka i fondacija kako bi se olakšala interakcija europskih političkih stranaka sa nacionalnim strankama članicama, unaprijedila transparentnost, smanjilo administrativno opterećenje i povećala njihova financijska održivost.

Također je Komisija predložila ažuriranje pravila o europskim i lokalnim izborima za građane Unije koji borave u članici čiji državljani nisu - 'mobilni građani EU', piše Euractiv. Kako se navodi, 'mobilnih građana' ima oko 13,5 milijuna, a samo mali broj njih iskoristi svoje pravo glasovanja na europskim i lokalnim izborima.

Prijedlozi EK sada idu na razmatranje u Europskom parlamentu i Vijeću. Cilj je da nova pravila stupe na snagu i da ih članice uvedu u svoja zakonodavstva do proljeća 2023., odnosno na vrijeme da se europski izbori 2024. održe u skladu sa najvišim demokratskim standardima.