EUROPSKA AGENCIJA ZA LIJEKOVE "Postoji veza AstraZenece i zgrušavanja, no nema specifičnih faktora rizika"

EUROPSKA AGENCIJA ZA LIJEKOVE "Postoji veza AstraZenece i zgrušavanja, no nema specifičnih faktora rizika"
Screenshot

Europska agencija za lijekove (EMA) u srijedu je zaključila kako se rizik od zgrušavanja krvi nakon cijepljenja AstraZenecom ne može povezati s dobi, roda ili povijesti polesti, no naglasila da je to cjepivo i dalje vrijedno u borbi protiv puno opasnijih zdravstvenih posljedica covida-19.

"Na temelju trenutnih dokaza, specifični faktori rizika, poput dobi, spola ili ranijih medicinskih stanja tromboze, nisu potvrđeni. Zgrušavanje se bilježi u svim skupinama", rekla je izvršna direktorica EMA-e Emer Cooke na konferenciji za medije o zaključcima Odbora za procjenu rizika na području farmakovigilancije (PRAC) te agencije EU-a. 

"Plauzibilno objašnjenje je da je to odgovor imuniteta na cjepiva, kao u slučaju poremećaja zgrušavanja krvi kod lijeka heparina", dodala je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PRAC je nakon analize zaključio da se "vrlo rijetki slučajevi" zgrušavanja krvi trebaju navesti kao nuspojava cjepiva, a EMA će nastaviti istraživati te pojave. 

Cooke je konferenciju otvorila naglašavajući da je PRAC potvrdio da su dobrobiti cjepiva britansko-švedskog proizvođača u sprječavanju covida-19 značajno veće od njegovih rijetkih nuspojava.

Slučajevi zgrušavanja „jedan su od izazova cijepljenja na ovako raširenoj razini”, kazala je Cooke, pa zaključila da je rizik smrtnosti od covida-19 puno veći od rizika cijepljenja „koje se pokazalo jako djelotvorno”.

Peter Arlett, dužnosnik EMA-e zadužen za analizu podataka, usporedio je rizik od AstraZenecinog cjepiva s kontracepcijskim sredstvima koje u malom broju na velikoj skali isto izazivaju slučajeve zgrušavanja, no i dalje se koriste.

Zabrinutost oko sigurnosti cjepiva AstraZenece proteklih je tjedana potaknula nekoliko desetaka država da pauziraju cijepljenje tim lijekom koji su u Europi već primili deseci milijuna ljudi.

Ministri zdravstva članica EU-a u srijedu održavaju sastanak nakon te objave EMA-e, a ranije su najavili da će odluka te europske agencije o sigurnosti cjepiva imati trenutne implikacije za planove cijepljenja i koordinirani odgovor, prenosi Reuters.

Nova objava EMA-e novi je udarac za AstraZenecino cjepivo koje je trenutno najjeftinije u ponudi. 

EMA je istraživala izvješća o ekstremno rijetkim slučajevima zgrušavanja u mozgu, poznatih kao cerebralne tromboze venskih sinusa (CVST). U Europskom gospodarskom prostoru, sastavljenom od članica Europske unije, Islanda, Lihtenštajna i Norveške, AstraZenecom je cijepljeno 9,2 milijuna ljudi.

U Ujedinjenom Kraljevstvu potvrđeno je 30 slučajeva, od kojih sedam sa smrtnim ishodom, na 18,1 milijuna cijepljenih do 24. ožujka, prenosi Hina.