EUROPOL PRETRESI I BiH sudjelovala u akciji zapljene 1534 komada vatrenog oružja

Pištolji zapljena Europol
Europol

Ukupno 1.534 komada vatrenog oružja zaplijenjeno je u međunarodnoj operaciji koju je koordinirao Europol, a u kojoj je sudjelovala i BiH.

Kako se navodi u priopćenju na stranici Europola, akcija je bila usmjerena na ilegalnu trgovinu konvertiranim alarmnim i plinskim oružjem. Istaknuto je da su ti pištolji postali važno oružje izbora jer se lako mogu konvertirati za ispuštanje bojevog streljiva, prenosi crnogorski portal 'Vijesti'.

"Vjeruje se da je takvo vatreno oružje korišteno za ubojstvo nizozemskog reportera ubijenog u Amsterdamu u srpnju prošle godine", navodi se u priopćenju na stranici Europola, kako prenosi portal RTCG.

Operaciju poznatu kao 'Conversus' vodila je rumunjska nacionalna policija u okviru Europske multidisciplinarne platforme protiv kriminalnih prijetnji (EMPACT). Izvršen je pretres u više od 260 kuća, 1.534 komada oružja je zaplijenjeno, tu je i streljivo, zaplijenjeno je 17.464 komada i 6.550 kilograma pirotehničkih sredstava.

"Rumunjska nacionalna policija, zajedno sa bugarskim i sjevernomakedonskim kolegama, prikupila je podatke o prodavačima koje je potom analizirao Europol da bi otkrio kupce i sumnjive transakcije", navodi se u priopćenju.

Kako se tvrdi, u ovoj koordiniranoj akciji sudjelovale su Crna Gora, Srbija, Rumunjska, Bugarska, Belgija, Cipar, Češka, Njemačka, Poljska, Portugal, Švedska, Albanija, Bosna i Hercegovina, Danska, Estonija, Španjolska, Francuska, Finska, Hrvatska, Grčka, Mađarska, Litvanija, Luksemburg, Latvija, Nizozemska, Švicarska, Norveška, Sjeverna Makedonija, Ukrajina i Kosovo.

"Eurojust je spreman da podrži nacionalne vlasti u prekograničnoj pravosudnoj suradnji, na njihov zahtjev", navodi se u priopćenju.

Nizozemski istraživački novinar Peter R. de Vries preminuo je nakon što je 6. srpnja prošle godine teško ranjen u Amsterdamu.