Europljani jedu meso prve klase, u BiH se uvozi III. i IV. klasa

europa, meso

Zbog zastoja u izvozu goveđeg mesa u Tursku, bh. farmeri koji uzgajaju na desetine grla stoke dovedeni su u bezizlaznu situaciju. Kao moguća mjera s ciljem spašavanja domaćih farmera spominje se privremena zabrana uvoza mesa iz zemalja EU.

-Ljudi su zaista u teškom položaju. Imaju bikove koji se i dalje tove, koji traže hranu, a koje ne mogu prodati. Ovo pitanje nije političke prirode. Ovo je životno pitanje i zbog toga smatramo da odluku o privremenoj zabrani uvoza mesa treba donijeti Vijeće ministara – kaže za Avaz Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Vijeće ministara je u tehničkom mandatu, ali to, prema riječima Pašalića, ne treba biti prepreka u donošenju odluke o privremenoj zabrani uvoza mesa.

-Stvoreno je jedno vještačko tržište u Turskoj i farmeri su povećali uzgoj grla. Imamo na terenu nekoliko tisuća više utovljenih grla nego ranije. Međutim, prolazi listopad, a mi nemamo izvjestan plasman mesa. Ranije se meso izvozilo preko zračne luke u Tuzli i Banjoj Luci, ali sada imamo dozvolu to raditi i kopnenim prijevozom jer smo dobili odobrenje EU za prolazak kamiona preko Bugarske – pojašnjava sugovornik Avaza.

Privremena zabrana uvoza trajala bi sve dok se ne bi otkupila domaća grla koja čekaju na izvoz. Inače, domaće meso na našem tržištu nije konkurentno s uvoznim, jer je za nijansu skuplje, ali ne treba zaboraviti da se u BiH uvozi meso slabije klase, dok prvu klasu mesa pojedu Europljani. -Privremena zabrana uvoza pomogla bi domaćim farmerima da prevaziđu ovo uistinu teško razdoblje – zaključuje Pašalić.

Zahtjev za donošenje privremene mjere zabrane uvoza goveđeg mesa upućen je, osim Vijeću ministara, Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, resornim entitetskim ministarstvima i Uredu za veterinarstvo BiH. Šemsudin Dedić, federalni resorni ministar, navodi kako bh. farmeri u EU i Tursku izvoze meso I i II klase, a da se u BiH uvozi meso III i IV. Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, najviše se uvozi svježa i smrznuta govedina iz Nizozemske, Italije, Austrije, Poljske i Njemačke. Prošle godine smo uvezli takvog mesa u vrijednosti od 180 milijuna KM. Prema istim podacima, ukupni uvoz svih vrsta mesa iznosi 285,7 milijuna KM, a izvoz je tek 54 milijuna KM.

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, na istom sastanku je najavio kako će se ubrzanim tempom krenuti s aktivnostima koje imaju za cilj zaštitu domaće proizvodnje. Uzgajivači goveda na području Semberije nalaze se u izuzetno teškoj situaciji do koje su doveli nekontrolirani uvoz i nepostojanje mjera zaštite domaće proizvodnje. Koliko je situacija teška, potvrđuje i podatak da je samo u Semberiji trenutno u štalama 7.000 do 8.000 utovljenih bikova za koje nema kupca, usprkos višemjesečnim najavama iz Turske da će govedina biti otkupljena.