EU UVODI REDA Planira se uvesti ograničenja na korištenje umjetne inteligencije

umjetna inteligencija,Europska unija,chatGPT,Europska Komisija

Dva parlamentarna odbora EU-a podržala su uspostavu pravila o tome kako se generativna umjetna inteligencija poput ChatGPT-a može koristiti u Europi. Jednom odobrene, ove odredbe postale bi "prvi svjetski propisi" o tehnologiji umjetne inteligencije.

Ograničiti opasnosti, dopustiti inovacije

Ključni odbori Europskog parlamenta glasali su za zakonodavstvo o umjetnoj inteligenciji, zajedno s amandmanima kojima bi se ograničila uporaba generativne umjetne inteligencije poput ChatGPT-a. Izglasavanjem je utvrđeno da je potrebno ograničiti upotrebu tehnologije u Europi istovremeno dopuštajući inovacije. Nacrt pravila bit će sada predstavljen parlamentu idućeg mjeseca radi usvajanja. Nakon toga, detalji će se uskladiti s državama članicama EU-a i Europskom komisijom prije nego što postane konačni zakon, piše AFP.

Prvi svjetski propis o umjetnoj inteligenciji

Cilj je stvoriti povjerenje građana u razvoj umjetne inteligencije. Pravila bi se temeljila na četiri razine AI-a (od minimalne do neprihvatljive), a opasnije aplikacije morale bi se suočiti sa strožim pravilima i zahtijevati više transparentnosti i točnosti. Alati za predviđanje kriminala i tehnologije daljinskog prepoznavanja lica bit će zabranjeni, osim u slučaju sprečavanja specifične terorističke prijetnje.

Izvorna verzija dokumenta ne obrađuje chatbote u potpunosti, no zakonodavci su dodali amandman kojim bi se ChatGPT i slični generativni AI stavili na istu razinu kao i sustavi visokog rizika. Kad se jednom odobri, zakon bi bio "prvi svjetski propis o umjetnoj inteligenciji". Dogovor između dvaju parlamentarnih odbora samo je prvi korak u dugotrajnom i iscrpljujućem birokratskom procesu koji bi mogao potrajati godinama prije nego što postane zakon u 27 članica Europske Unije.