EU sankcionirala vođu Hamasa

EU sankcionirala vođu Hamasa Jahju Sinvara
EPA

Države članice Europske unije uvrstile su danas političkog vođu Hamasa Jahju Sinvara na svoj popis sankcija kao odgovor na iznenadni napad te skupine na Izrael prošlog listopada. Kao rezultat te odluke uslijedit će zamrzavanje njegovih sredstava i druge financijske imovine u zemljama članicama EU, a financijskim institucijama iz EU zabranjeno je davati mu na raspolaganje sredstva i ekonomske resurse.

Rođen u izbjegličkom kampu Kan Junis, Sinvar (61) 2017. godine izabran je za vođu Hamasa u Gazi, a bio je jedan od 1.027 Palestinaca koji su 2011. pušteni iz izraelskih zatvora u zamjenu za izraelskog vojnika Gilada Shalita zatočenog u Gazi. EU je već u prosincu stavila zapovjednika oružanog krila Hamasa Mohameda Deifa i njegovog zamjenika Marvana Isu na svoj popis terorista.

Planirali masakr u Izraelu

Obojica se smatraju vodećim osobama Hamasa i planerima nezapamćenog masakra u Izraelu 7. listopada, u kojem je ubijeno oko 1200 Izraelaca, a oko 250 ljudi oteto i odvedeno u Pojas Gaze. EU je Hamas, koji je 2007. nasilno preuzeo vlast u Pojasu Gaze, 2001. klasificirala kao terorističku skupinu.

Šefa politbiroa Hamasa Ismaila Haniju, koji živi u Kataru, EU još nije sankcionirala. Sinvar je najviše pozicionirani političar Hamasa u Pojasu Gaze.