ESEJ DJEČAKA IZ RIBNIKARA Sanjao o glazbenoj karijeri i školovanju na prestižnim svjetskim fakultetima

kosta kecmanović,eseji,dječak
privatna arhiva M.Č./Telegraf

Otac preminulog dječaka, koji je izgubio život 3. svibnja kada je njega i još 8 njegovih školskih kolega i radnika osiguranja brutalno ubio K.K. (13), objavio je dva mjeseca nakon tragedije nagrađeni esej svog preminulog sina koji slama srca, piše Telegraf.

Dječak je, nesvjestan da će biti ubijen od strane koelge u školi, sanjao velike snove, a čitanjem eseja stječe se dojam da ga je napisala zrelija osoba, a ne trinaestogodišnjak. A.Č. je bio jedan od najtalentiranijih učenika Osnovne škole "Vladislav Ribnikar", a njegovi učitelji su mu predviđali sjajnu karijeru. Isto tako, pohađao je srednju glazbenu školu jer je bio izvrstan violinist.

Esej je bio napisan na temu "Novi početak", a dječak je osvojio visoko drugo mjesto na natjecanju. Otac je prenio sve riječi svog sina uz srceparajući opis:

"U ovom našem tragičnom i bolnom iskustvu koje nikada neće proći, osjećamo potrebu da s vama podijelimo nešto lijepo, ali istovremeno toliko bolno da dodatno slama već slomljena srca. Želimo vam pokazati natjecateljski rad našeg A.Č. 7/2, koji je osvojio drugo mjesto na ovogodišnjem natjecanju ESEJ 2022., organiziranom od strane KU BOŽIDARAC.

Esej je bio napisan na temu 'NOVI POČETAK', koju je odredio organizator. Tema je lijepa, izazovna. Nažalost, taj san, taj novi početak, nije imao priliku niti pokušati ostvariti jer mu je život oduzet hicem iz pištolja, pogotkom u srce, hicem iz pištolja kolege kojem nitko iz te razredne skupine nikada nije naštetio", napisao je otac dječaka.

"Svi mi imamo neke nove početke."

U uvodnom dijelu eseja, dječak je sastavljao rečenice s velikom strašću i spremnošću da hrabro korača u životu i ostvari sve svoje snove.

"Svi mi imamo neke nove početke. Za neke, novi počeci predstavljaju prepreku u životu, dok su za druge novi izazovi, uzbudljive avanture, životni cilj... To može biti početak škole, preseljenje ili čak nova simpatija. Za mene, novi početak predstavlja moje buduće školovanje u inozemstvu. Krenuo sam u glazbenu školu sa šest godina. Sada imam trinaest i idem u sedmi razred osnovne škole i prvi razred srednje glazbene škole. To je naporno, moram priznati, ali ako volite ono što radite, ništa nije teško. Tijekom dosadašnjeg glazbenog školovanja osvojio sam mnoge nagrade na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima. Moji profesori smatraju da sam vrlo talentiran i savjetuju mi nastavak školovanja na nekom od prestižnih akademija u inozemstvu. Obrazovanje u inozemstvu predstavlja veliki izazov za mene, na kojeg se nadam da ću moći odgovoriti uz podršku svojih roditelja, prijatelja i profesora. Odlaskom u inozemstvo morat ću se prilagoditi novom okruženju: drugačijem načinu rada, drugačijoj kulturi, visokim zahtjevima akademije... Možda ću morati naučiti nove jezike i biti spreman na situacije u kojima ću se oslanjati samo na sebe. Morat ću voditi brigu o svakodnevnom životu, a imat ću tek sedamnaest godina. Ipak, vjerujem da ću biti spreman.

"Sanjam velike snove." "Odlaskom iz Srbije imat ću priliku posjetiti neke znamenitosti drugih zemalja, doživjeti nezaboravne trenutke, razviti nova prijateljstva. Na akademiji ću upoznati druge talentirane glazbenike s kojima ću moći svirati zajedno. Tko zna, možda čak osnujemo naš mali orkestar koji će izvoditi skladbe Mozarta, Straussa, Mahlera na nekoj velikoj pozornici. Nadam se da ću imati priliku upoznati svjetski poznate pijaniste poput Lang Langa, Iva Pogorelića, Jevgenija Kissinga... Možda će mi se pružiti prilika da budem student majstorskih tečajeva uglednih profesora. Međutim, prestižne akademije poput Juilliarda u Americi, Kraljevske glazbene akademije u Velikoj Britaniji ili Moskovskog konzervatorija zahtijevaju velika financijska ulaganja, stoga se nadam da ću biti dovoljno dobar da zaslužim stipendiju za školovanje na takvom sveučilištu. Sanjam velike snove i nadam se da ću ih jednanog dana ostvariti. Odlazak u inozemstvo je samo dio mojih snova, samo još jedan novi početak. Možda mislite da sam samo sanjar i da su moji snovi nedostižni, ali vjerujem da uz talenat i rad nema ničega što nije moguće postići."

Ponovimo, podsjetimo se da je snove ovog talentiranog dječaka, kao i još osmero djece i osoblja osiguranja, ugasio njihov školski kolega K.K. (13) koji je u svibnju izvršio planirani masakr u školi. Nakon stravičnog zločina, dječak je uhićen i trenutno se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za djecu i mladež u Beogradu. Do sada nije pokazivao ni najmanji trag kajanja zbog svega što je učinio.