ERUMPIRAO VULKAN NA ISLANDU 'Taman su htjeli ljudima dopustiti da se vrate kući'

vulkan Island
Facebook

Vulkan na jugozapadu Islanda erumpirao je jučer nakon tjedana intenzivne potresne aktivnosti, priopćio je državni Meteorološki ured.

Vlasti su evakuirale gotovo 4000 stanovnika ribarskog grada Grindavika i zatvorile obližnje geotermalne toplice Plava laguna na otoku Reykjanesu.

"Upozorenje: erupcija je započela sjeverno od Grindavika kod Hagafela", objavio je Meteorološki ured na svojoj web stranici. Na snimkama i u prijenosima uživo lokalne novinske kuće RUV vidi se kako izlazi lava.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

"Prioritet vlade bit će zaštita života i infrastrukture", rekao je islandski predsjednik Guðni Th. Jóhannesson nakon erupcije vulkana. Civilna zaštita zatvorila je pogođeno područje. Sada čekamo vidjeti što nam spremaju sile prirode. Spremni smo i oprezni", objavio je islandski predsjednik na društvenoj mreži X.

Vulkan erumpirao u blizini elektrane

Erupcija se dogodila oko četiri kilometra od ribarskog grada Grindavik i nedaleko od elektrane Svartsengi. Vulkanolozi su se isprva bojali da erupcija predstavlja značajnu prijetnju i gradu i geotermalnoj elektrani, no kasnije su procjene pokazale da situacija nije tako strašna kao što se prije pretpostavljalo.

"Ova erupcija je veća od prethodnih na Reykjanesu", rekao je za New York Times vulkanolog Magnus Gudmundsson. Islandske su vlasti tijekom proteklog mjeseca gradile obrambene zidove oko elektrane kako bi je zaštitile od tokova lave.

Vlasti su u studenom priopćile da grade veliki nasip dizajniran za preusmjeravanje tokova lave oko geotermalne elektrane Svartsengi, koja se nalazi nešto više od 6 kilometara od Grindavika.

Sadržaj se učitava...

Snažan potres pogodio je Reykjaness u ponedjeljak oko 21 sat. Prvi neslužbeni podaci pokazuju da je najveći potres u nizu bio magnitude 4,2 i dogodio se u 21:03.

Slobodnoj Dalmaciji se iz Reykjavika javio i Dino Đula.

''Velik broj ljudi izlazi van da bi što bolje snimili erupciju. Ironično je što su baš danas razmatrali da dopuste ljudima da se vrate svojim kućama, a spa resort Blue Lagoon se otvorio jučer i sada se ovo dogodi'', kazao je.