ERDOGAN U PANICI VRIJEĐA Predsjednik Turske članove oporbe optužio za podršku homoseksualcima

Erdogan,Recep Tayyip Erdogan,Turska,izbori,LGBT

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan optužio je svog političkog rivala Kemala Kılıçdaroğlua da je pro LGBT uoči izbora koji se sljedećeg tjedna održavaju u ovoj zemlji . Erdoganova vlada LGBT ideologiju smatra američkom i europskom "religijom" koja je suprotna turskoj moralnosti.

Erdogan prozvao sve članove prozapadne koalicije za homoseksualizam

"Znamo da je gospodin Kemal pro LGBT osoba", rekao je Erdogan na skupu u gradu Giresunu u četvrtak. "Stranka CHP je pro LGBT, IYI stranka je pro LGBT, stranka HDP je pro LGBT", nastavio je, navodeći političke frakcije u bloku Kılıçdaroğluove šestostranačke Nacionalne alijanse donosi portal GVS.

"Kao Narodna alijansa, mi smo protiv toga", izjavio je, pozivajući se na svoj vlastiti politički blok. "Obitelj nam je sveta. Snažna obitelj znači snažnu naciju. Bez obzira na sve što oni rade, Bog je dovoljan za nas."

Erdogan je prije optuživao Kılıçdaroğlua i njegove saveznike da su pro-LGBT, a gotovo isti govor održao je na skupu u gradu Rizeu u srijedu.

Oporba obećava vratiti potpis Turske na Istanbulsku konvenciju

Kılıçdaroğlu nije zagovornik prava LGBT osoba, ali je obećao da će obnoviti Istanbulsku konvenciju ako bude izabran.

Potpisana 2011. godine od 45 zemalja plus Europske unije, konvencija je imala za cilj ojačati zakonske kazne za nasilje nad ženama, ali Turska se povukla 2021. godine navodeći da su je "oteli skupina ljudi koji pokušavaju normalizirati homoseksualnost." 

U radijskom intervjuu prošlog mjeseca,  turski ministar unutarnjih poslova Süleyman Soylu je tvrdio da oznaka "LGBTQ" "uključuje brak životinja i ljudi". Nastavio je opisivati LGBT ideologiju kao "religiju", a aktiviste LGBT-a kao "agente potpuno pod kontrolom Amerike i Europe".

Kilicdaroglu se uglavnom izbjegava osobne napade na Erdogana i Soylua, umjesto toga pribjegava korištenju pro-zapadne retorike u svojim govorima. Trenutne ankete pokazuju da Erdogan i Kilicdaroglu vode mrtvu trku za predsjednika Turske.