EL CAMINO Sjećate se hodočasnika iz Hercegovine koji su krenuli na 'Put svetog Jakova'? Stigli su i javili su nam se

Hododčasnici iz Hercegovine na El Caminu Put svetog Jakova
Privatni album

Hodočasnici iz Hercegovine koji su još početkom rujna krenuli na 'Put svetog Jakova' u Santago de Compostelu stigli su. Na svoje odredište došli su nakon mjesec dana pješačenja. Neki koji dan i ranije, no na kraju su svi sretno došli do krajnjeg odredišta. Svaki dan sa sobom je nosio nove izazove, ali i nove blagoslove.

Svojim dolaskom spojili su "dva sveta Jakova", onog međugorskog ispred čije su crkve krenuli te onog u Santiago de Composteli.

Hododčasnici iz Hercegovine na El Caminu Put svetog Jakova

Prije polaska iz Međugorja, 5. rujna blagoslov su dobili u crkvi u Čerinu od župnika fra Velimira Bagavca, a sada su nam se javili iz Španjolske. Iako ih je krenulo trinaestero, neki su odmah po dolasku odlučili krenuti malo bržim tempom, pa je petero hodočasnika stiglo nekoliko dana ranije zbog svojih planiranih obveza. 

Hododčasnici iz Hercegovine na El Caminu Put svetog Jakova

"U Santiago smo stigli za 29 dana, ne mogu reći hodanja nego hodočašćenja. Dojmovi kako po dolasku, a tako i cijelog puta, ne mogu se lako opisati. To je nešto što te od prvog, pa do posljednjeg dana puni, ispunjava, mijenja i raduje. Tako da je sve to jedna cjelina duboko, sad već duboko utkana u moje biće, koja mi stalno stvara osmijeh na licu, a radost i mir u srcu. Poteškoća se teško i sjetiti, moram baš dobro razmisliti što bi to bilo. Zaključak, poteškoće su toliko nebitne bile da ih neću ni spominjati. Odgovor na pitanje bi li opet išla bi bio: "Kako me Božije proviđenje "povelo" ovaj put, tako mu i za budućnost ostavljam otvorena vrata", kaže za Hercegovina.info Željka Ćorić.

Hododčasnici iz Hercegovine na El Caminu Put svetog Jakova

"Najljepše je bilo to zajednistvo. Nas osam 'pelegrinosa' koji smo nastavili, zajedno s djevojkom koja  nam se priključila, znači devet osoba. Devet osoba različite dobi, karaktera, navika došlo je skupa kao obitelj za 33 dana .To zajednistvo gdje je bio svak od nas bitan", kazala nam je Lidija Šarac.

Djevojka koja im se pridružila bila je Tatyjana Mezaros, Ukrajinka koja živi u Mađarskoj.

"Sve je počelo s prekrasnim voćem manga. Kupila sam ga prije Pamplone, bio je stvarno velik i nisam ga mogla jesti samog - pa sam htjela podijeliti. Božjom voljom podijelila sam ga s članovima ove hrvatske grupe hodočasnika. Tako je sve počelo", kaže Tatyana za Hercegovina.info.

Puno toga joj je donijelo ovo hodočašće.

"Pronašla sam obitelj, ljubav i prihvaćanje i možda me sve to natjeralo da shvatim da veći dio života nisam tražila prave stvari i ne na pravom mjestu. Vječno sam zahvalan grupi i Bogu na ovoj nevjerojatnoj prilici i nezaboravnom iskustvu", dodala je. 

Hododčasnici iz Hercegovine na El Caminu Put svetog Jakova

Jedan od sudionika ovog hodočašća bio je i Mario Dugandžić iz Čitluka.

"Ja sam sretan, jer znam da ovdje nije kraj. Moj Gospodin je bio sa mnom, a ja svjestan toga i radi toga najsretniji. Zato vam kažem da odavde tek sve počinje", kaže nam Mario.

Priča nam i što ga se posebno dojmilo.

"Već smo treći dan ovdje u Santiagu i najviše pred katedralom. Poslje svete mise tu je najveći smiraj. Prilikom treće mise za vrijeme kadila stigao je ostatak grupe, moja camino obitelj. Nije moglo u bolje vrijeme. Kada je na misi bilo vrijeme za pružiti mir drugima krenuli su zagljaji, poljupci i suze. Ako srce može cvjetati, moje je tada cvjetalo. Želim se zahvaliti od srca na podršci i molitvi", rekao nam je naš sugovornik.

Hododčasnici iz Hercegovine na El Caminu Put svetog Jakova

Anita Ivanković zahvalila je Bogu i poručila kako su im tijekom hodočašća u mislima bili najmiliji.

"Zahvaljujemo ti Bože, za mnoge blagoslove i darove našeg hodočašća. Kada smo stigli u Santiago, uz nas su bili naši najmiliji i koji su bili u našim srcima i mislima. Sada se vracamo kući.  Bože daj nam snage da živimo u duhu Santiaga, mjestom punim ljubavi i mira", poručila je Anita.

Ovo hodočašće zajedno su prošli: Renata Soldo, Anita Ivanković, Dragan Ćorić, Željka Ćorić, Mario Dugandžić, Lidija Šarac, Vjekoslav Pehar, Ankica Nižić, Zlatko Dugandžić, Paola Čule, Žarko Volarić, Jerko Čutura i Ivica Landeka. Sigurno je kako će nabrojane hodočasnike ovo hodočašće snažno povezati, jer je ovo nekima i prvi put da se upoznaju. Sve će sigurno prerasti u jednu veliku grupu prijatelja.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.