DVOJICA OSLOBOĐENA Izrael otkrio detalje spašavanja talaca iz Gaze

taoci u Gazi
Reuters

Izraelska vojska oslobodila je dva taoca tijekom noćne racije specijalnih snaga u gradu Rafahu u pojasu Gaze. Oteti su 7. listopada i u dobrom su zdravstvenom stanju. Operacija spašavanja počela je teškim zračnim udarima na Rafah, kamo se sklonilo oko milijun 300 tisuća raseljenih Palestinaca sa sjevera enklave. 

Izrael traži pomoć UN-a za evakuaciju civila iz ratnih zona

Izrael je pozvao humanitarne agencije UN-a da mu pomognu u evakuaciji civila iz ratnih zona Gaze uoči planiranog napada na grad Rafah na granici s Egiptom koji je prepun raseljenih Palestinaca i koji jača mjere sigurnosti.

''Pozivamo UN-ove agencije na suradnju. Nemojte reći da se to ne može učiniti. Surađujte s nama da pronađemo način'', rekao je glasnogovornik izraelske vlade Eylon Levy na brifingu, prenosi HRT.

Egipat je pojačao sigurnosnu nazočnost duž granice s Gazom, rekli su svjedoci i sigurnosni izvor za dpa.

Sigurnosne snage i intenzivne sigurnosne patrole primijećene su duž granice, posebno u području prijelaza Rafah i Kerem Shalom, rekli su svjedoci.

Sigurnosne snage raspoređene su nakon što je Izrael u petak objavio da će pokrenuti vojnu operaciju u pograničnom gradu Rafahu, rekao je sigurnosni dužnosnik za dpa.

Izvor je rekao da su u tijeku operacije održavanja kako bi se povećala visina ograda i ojačala bodljikava žica oštećena u izraelskom bombardiranju.

Britanski ministar: Izrael bi trebao "ozbiljno razmisliti" prije daljnjih akcija u Rafahu

Izrael bi se trebao zaustaviti i ozbiljno razmisliti prije nego što poduzme bilo kakvu daljnju akciju u Rafahu, rekao je britanski ministar vanjskih poslova David Cameron, nakon izraelskih zračnih napada na taj grad na jugu Gaze koji je posljednje utočište za oko milijun raseljenih civila.

Lokalni zdravstveni dužnosnici rekli su da je 67 Palestinaca ubijeno i deseci ranjeni u zračnim napadima, pod okriljem kojih je Izrael oslobodio dva taoca.

Upitan o situaciji u Rafahu i je li Izrael prekoračio međunarodno pravo, Cameron je rekao novinarima: "Mislimo da je nemoguće voditi rat među svim tim ljudima. Oni nemaju kamo otići".

''Vrlo smo zabrinuti zbog situacije i želimo da Izrael stane i vrlo ozbiljno razmisli prije nego poduzme bilo kakvu daljnju akciju. Ali iznad svega, ono što želimo je trenutna pauza u borbama i želimo da ta pauza dovede do prekida vatre'', rekao je Cameron.

Izrael otkrio detalje spašavanja talaca iz Gaze

Izraelske specijalne snage ušle su u zgradu u središtu Rafaha u kojoj su bila dvojica talaca koje je čuvao Hamas te su ih oslobodili pod teškom vatrom, rekao je glasnogovornik vojske Daniel Hagari.

To su prvi civilni taoci koje su izraelski vojnici uspjeli osloboditi nakon masakra 7. listopada, u kojem su teroristi Hamasa i drugih ekstremističkih skupina ubili 1200 ljudi u Izraelu, a oko 240 uzeli za taoce.

Izraelska vojska (IDF) neko vrijeme pripremala se za spašavanje i čekala je pravi trenutak, rekao je Hagari.

Oslobođeni taoci imaju 60 i 70 godina, objasnio je Hagari.

Snage sigurnosti stale su ispred talaca kako bi ih zaštitile, a zatim su se upustili u žestoku razmjenu vatre.

''Ovo je bila složena operacija spašavanja pod vatrom u srcu Rafaha, temeljena na vrlo osjetljivim i vrijednim obavještajnim podacima'', napisao je Hagari na Telegramu.

Samo minutu nakon što je zgrada napadnuta, izraelske zračne snage počele su napadati područje Rafaha kako bi omogućile snagama da se povuku.

Dva taoca evakuirana su iz zgrade pod jakom vatrom, rekao je glasnogovornik izraelske vojske.

Taoci su spašeni u sklopu operacije koja je počela teškim zračnim udarima IDF-a u četvrti Šabura u središtu Rafaha, navodi Jerusalem Post.

Ministarstvo zdravstva pod kontrolom Hamasa tvrdi da je u napadu poginulo 67 ljudi, dok ih je ranjeno 160.

Palestinska novinska agencija Wafa objavila je, pozivajući se na medicinsko osoblje u Rafahu, da je najmanje 52 civila i drugih poginulo u teškim izraelskim zračnim udarima.

Al Jazeera, televizija sa sjedištem u Kataru, navodi da su 63 osobe poginule, dok ih je više desetaka ozlijeđeno.

Dpa navodi da je nemoguće verificirati te navode.

Oslobođeni taoci "u dobrom su zdravstvenom stanju i prebačeni su na liječnički pregled u bolnicu Sheba Tel Hashomer", objavio je IDF na Telegramu.

Hagari je naglasio da su još 134 taoca u Gazi, iako su izraelski izvori rekli da ih oko 30 više nije živo.