DUGOOBEĆAVANI PROIZVOD Tesla odustaje od jeftinog modela zbog žestoke kineske konkurencije

Tesla automobili

Tesla je otkazala dugo obećani jeftini automobil na koji su ulagači računali da će potaknuti njegov rast u proizvođača automobila za masovno tržište, prema tri izvora upoznata s tim i porukama tvrtke u koje je Reuters imao uvid.
Proizvođač automobila nastavit će razvijati samovozeći robotaxis na istoj platformi za mala vozila, rekli su Reutersovi izvori.

Odluka predstavlja odustajanje od dugogodišnjeg cilja koji je Teslin šef Elon Musk često karakterizirao kao svoju primarnu misiju: pristupačni električni automobili za mase. Njegov prvi "glavni plan" za tvrtku iz 2006. pozivao je na proizvodnju luksuznih modela, a zatim korištenje dobiti za financiranje "niskobudžetnog obiteljskog automobila".

Musk je od tada više puta obećao takvo vozilo investitorima i potrošačima. Još u siječnju, Musk je rekao ulagačima da Tesla planira pokrenuti proizvodnju pristupačnog modela u svojoj teksaškoj tvornici u drugoj polovici 2025., nakon ekskluzivnog Reutersovog izvješća koje detaljno opisuje te planove.

Tesla automobili

Trenutačni najjeftiniji Teslin model, Model 3 sedan, prodaje se za oko 39.000 dolara u Sjedinjenim Državama. Očekivalo se da početna cijena sada već nepostojećeg osnovnog vozila, ponekad opisivanog kao Model 2, iznosi oko 25.000 dolara.

Tesla nije odgovorio na zahtjeve za komentar. Nakon što je priča objavljena, Musk je na svojoj društvenoj mreži X objavio da "Reuters (opet) laže". Nije identificirao nikakve posebne netočnosti.

Dionice Tesle pale su više od 6% nakon izvješća Reutersa, ali su povratile dio gubitka nakon Muskove objave. Dionice su pale više od 3% u poslijepodnevnom trgovanju.