DRŽAVLJANIN BiH SIJE STRAH U ŠVICARSKOJ Remeti javni red i mir, uništava automobile, vlasti ne znaju što će s njim

vandal
Ilustracija

Tridesetpetogodišnji umirovljenik i državljanin Bosne i Hercegovine postao je veliki problem za policiju i vlasti u Arbonu i Steinachu u kantonu Thurgau u Švicarskoj.

Razbija prozorska stakla, vrijeđa ljude i izaziva strah i užas, kako izvještava Thurgauer Zeitung.

Čak je i u policijskoj postaji u Arbonu prilikom privođenja izazvao nered. Državno odvjetništvo u optužnici navodi čak 34 točke protiv ovog čovjeka. Zbog kršenja javnog reda i mira i oštećenja imovine, tridesetpetogodišnjak se mora pojaviti pred Okružnim sudom u Rorschachu. Državno odvjetništvo traži šest mjeseci bezuvjetnog zatvora.

Ranije osuđivan

Prema informacijama Državnog odvjetništva, optužnica je u listopadu 2023. dostavljena Okružnom sudu u Rorschachu. Međutim, datum suđenja još uvijek nije određen, prvo će biti izrađeno mišljenje o stanju optuženika.

vandal

"Hitno se mora nešto učiniti, mora biti uklonjen iz prometa ako nastavi ne pokazivati razumijevanje  i ne promijeni svoje ponašanje", kaže Konrad Brühwiler. On je predsjednik gradskog odbora stranke SVP Arbon. Njegovi kolege iz SVP-a u kantonalnom vijeću Thurgau, Cornelia Büchi i Hermann Lei, čak su podnijeli upit Vladi kako bi saznali što planiraju kantonalna policija i druge institucije.

"Nedopustivo je da netko jednostavno iskaljuje svoj bijes na tuđoj imovini i javnosti."

Četiri mjeseca zatvora očito nisu pomogla

Problem je i to što mu se ne mogu dokazati sva djela. "Ako se djela nastave, mora se razmotriti sveobuhvatan video nadzor područja oko željezničke stanice", kaže Brühwiler.

Štetu od 3000 franaka napravio je samo u jednom incidentu
Jörg Zimmermann je jedan od oštećenih. Nastala je šteta od 3000 franaka kada je tridesetpetogodišnji umirovljenik iz BiH oštetio auto poduzetnika. Međutim, Zimmermann je odustao od podnošenja kaznene prijave. "Nemam video dokaz," kaže.

Vidio je kako je tridesetpetogodišnjak napustio mjesto događaja neposredno prije nego što je primijetio štetu. "Ali direktno nisam vidio sam čin."

Što ako se ponašanje prema predmetima pretvori u nasilje?

"Zasad su to samo oštećenja imovine, ali što ako se ponašanje pretvori u nasilje?", pita Zimmermann. Čovjek s kojim se već nekoliko puta susreo predstavlja opasnost za ljude. "Po mom mišljenju, taj čovjek nije uračunljiv i hitno mu je potrebna skrb."

Portal 20 minuta je istraživao situaciju na autobusnom kolodvoru u Arbonu. I tamo ovaj tridesetpetogodišnjak izaziva probleme. Vozač autobusa Andreas S. poznaje tridesetpetogodišnjaka. "Stalne uvrede i stalni strah od toga što će se dogoditi sljedeće veliko su opterećenje za nas i putnike", kaže on. Čak su i na autobusnom kolodvoru razbijeni prozori. "Ne razumijem zašto zapravo netko nešto ne poduzme da se to zaustavi."

I stanovnici su frustrirani i pitaju: Zašto se ništa ne poduzima? Policijska prisutnost oko područja željezničke stanice u Arbonu je povećana, redovito se provode kontrole i provjere osoba, kako izvještava kantonalna policija Thurgau. Oni su u stalnom i redovitom kontaktu s gradom Arbonom i drugim partnerima.