Država će zakonom zabraniti batine - nema fizičkog kažnjavanja djece

Država će zakonom zabraniti batine - nema fizičkog kažnjavanja djece

Vlasti Škotske planiraju uskoro zabraniti udaranje, odnosno fizičko kažnjavanje djece.

Škotska bi mogla postati prva zemlja u Velikoj Britaniji u kojoj bi fizičko kažnjavanje djece predstavljalo kazneno djelo.

U toj zemlji je trenutno roditeljima i starateljima dozvoljeno da koriste "razumnu" fizičku silu kako bi disciplinirali djecu.

Ipak, škotska vlada podržala je najnoviju inicijativu da se djeci pruži jednaka zaštita od fizičkog kažnjavanja kao i odraslima. Očekuje se da će zabranu svih oblika fizičkog kažnjavanja podržati većina u škotskom parlamentu koji će ovoga tjedna glasovati o ovom pitanju.

Zanimljivo je da se prema postojećem zakonu u toj zemlji svi fizički napadi na odrasle osobe mogu tretirati kao napad, dok djeca nemaju istu zaštitu, javlja N1.

To je zbog toga što se osoba optužena za napad na dijete može pravdati argumentom "razumnog kažnjavanja" ili "opravdanog napada" kada su koristili fizičku silu kao oblik discipliniranja djece mlađe od 16 godina.

U praksi bi to značilo da je roditeljima dozvoljeno da udaraju svoju djecu po tijelu, dok su udarci u glavu, treskanje ili upotreba predmeta nezakoniti.

Ipak, prema novom prijedlogu zakona, argument "razumnog kažnjavanja" više neće važiti, što znači da bi se roditelji mogli suočiti s kaznenim gonjenjem za bilo kakvu upotrebu fizičkog kažnjavanja svoje djece.

Prema nekim istraživanjima, između 70 i 80 posto roditelja u Velikoj Britaniji koristi neki oblik fizičkog kažnjavanja djece, pri čemu su tome najviše izložena djeca u dobi od tri do sedam godina.

Inače, Švedska je 1979. godine postala prva zemlja u svijetu koja je zabranila tjelesno kažnjavanje djece.