DRUGI PUT U PET DANA Opet odgođeno lansiranje rakete na Mjesec

Raketa Artemis NASA
Getty images

Završne NASA-ine pripreme za probno lansiranje goleme rakete nove generacije prema Mjesecu danas su zaustavljene zbog curenja goriva, otkrivenog tek nekoliko sati prije polijetanja probne misije, koja se treba realizirati u sklopu NASA-ina programa Artemis, čiji je cilj povratak astronauta na Mjesec već 2025.

NASA-in program Artemis, nazvan je po božici iz starogrčke mitologije koja je bila Apolonova sestra blizanka. Cilj mu je vratiti astronaute na površinu Mjeseca već 2025. i uspostaviti ondje dugoročnu lunarnu koloniju kao odskočnu dasku za još ambicioznija buduća putovanja s ljudskom posadom prema Marsu.

Predviđeno je da raketa nove generacije ponese kapsulu bez posade na šestotjedni probni let oko Mjeseca i natrag u sklopu misije Artemis 1, 50 godina nakon posljednje Apollove misije na Mjesec.

Polijetanje je predviđeno za 14:17 sati po lokalnom vremenu (20:17 po srednjoeuropskom) s mogućim kašnjenjem do dva sata.

U početku su vremenski uvjeti bili prilično povoljni pa je nešto prije 6 sati ujutro po mjesnom vremenu direktor lansiranja Charlie Blackwell-Thompson dao zeleno svjetlo za početak punjenja spremnika rakete kriogenim gorivom, prenosi Index.

No nakon nešto više od sat vremena otkriveno je da u podnožju rakete, u razini cijevi kroz koju do spremnika prolazi vodik, curi gorivo. Protok je zaustavljen, a stručnjaci su se 'bacili' na rješavanje problema. Iz NASA-e nisu odmah rekli u kojoj bi mjeri ovaj problem mogao utjecati na vrijeme polijetanja.

Nakon niza pokušaja da se opasno curenje dok se NASA-ina raketa punila gorivom spriječi, izdato je priopćenje da se i danas odlaže lansiranje nove letjelice za Mjesec, javlja Kontrola za lansiranje, prenosi B92.

Lansiranje je u ponedjeljak, zbog tehničkih problema s motorom već jedanput otkazano u posljednji trenutak. Ako se u subotu ne otklone prepreke, polijetanje bi se moglo odgoditi za ponedjeljak ili utorak. 

Proglašena najsnažnijom i najkompleksnijom raketom na svijetu, divovska dvostupanjska raketa Space Launch System (SLS) predstavlja najveći novi vertikalni lansirni sustav koji je američka svemirska agencija izgradila otkako je Saturn V letio tijekom programa Apollo na Mjesec šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća.