Dr. Nino Raspudić održao u Beču predavanje na temu "Hrvatska i hrvatsko pitanje u BiH"

Nino Raspudić, Nino Raspudić, Božić, Nino Raspudić, Nino Raspudić, Nino Raspudić, prosvjedi, Nino Raspudić, prosvjedi, Nino Raspudić, BIH, Nino Raspudić, Nino Raspudić, Nino Raspudić, Ante Tomić, Nino Raspudić, javna tribina, SDP, Nino Raspudić, Nino Raspudić, Hrvati u BIH, Nino Raspudić, Hrvati, Hrvatska, hrvatska EU, hrvatsko pitanje u BiH, Beč, Nino Raspudić, kratki espreso, knjiga, Nino Raspudić, Nino Raspudić, Stolac, Nino Raspudić, antifašisti, Nino Raspudić, Aleksandar Stanković, Nino Raspudić
U predavanju je Raspudić govorio o Hrvatima u BiH i njihovom položaju, čuvenom „Lex Perković", putu Hrvatske ka EU, ali i drugim aktualnim pitanjima u Hrvatskoj i BiH.

Govoreći o ulasku Hrvatske u Europsku uniju dr. Nino Raspudić istaknuo je da je najbolje što se Hrvatskoj dogodilo prilikom ulaska je to da se prestalo govoriti o ulasku u EU te da je čitav taj ulazak bio koncipiran na mitu. Izdvojio je da samom ulasku nisu prethodile nikakve javne rasprave, nego se sve svelo na mit u koji se neupitno vjeruje, da će samim ulaskom u EU odmah sve postati divno i krasno. Problem hrvatske politike je taj što u pregovorima nikad nije postavila kao subjekt, nego je uglavnom bila objekt koji bespogovorno sluša upute iz Bruxllesa. Zaključio je i da je puno veći legitimitet imao referendum za samostalnost Hrvatske, na kojem je glasalo 90 posto birača, nego za ulazak u EU na kojem je glasalo 29 posto birača.

Raspudić se posebno osvrnuo i na slučaj Perković koji je kako tvrdi jasno pokazao tko su političke elite u Hrvatskoj, a sam slučaj je velika sramota Hrvatske od koje se sigurno neće brzo oporaviti. Zaključio je i da je u Hrvatskoj došlo do promjene sistema, ali da su političke elite ostale iste.Dr. Raspudić je dio predavanja posvetio i Hrvatima u BiH i njihovom podređenom položaju na državnoj i entitetskoj razini. Raspudić ističe kako je Hrvatska dugo godina nijemo gledala kako se odigrava političko eliminiranje hrvatskog naroda u BiH, ali ističe i kako u novije vrijeme vidi ogroman napredak u tom odnosu, te posebno ističe usuglašenost HDZ-a i SDP-a oko glavnih pitanja koji se tiču Hrvata u BiH.
Raspudić se dotakao i Hrvata diljem svijeta, pozivajući ih na još jače povezivanje sa matičnom zemljom, Hrvatskom i BiH, te jačanje gospodarskih i svih drugih veza, jer svi su oni bez obzira na mjesto boravka Hrvati. Hrvati imaju jednu Domovinu koja je podijeljena na dvije države, završio je svoje izlaganje pred oko dvjestotinjak nazočnih Raspudić.

Jednoipolsatno predavanje nije bilo dovoljno da se odgovori na sva pitanja i detaljno obrazlože sve teze, ali dr. Nino Raspudić je pokazao svoj ogromni intelekt i razumijevanje za političke procese te je na kraju nagrađen i velikim pljeskom.

 kroativ.at