Dosadili smo i Nijemcima: Drastično smanjuju dječji doplatak za djecu Hrvata i ostalih useljenika

Europska unija, Hrvatska, Europska unija, Hrvati u BIH, Europska unija, Hrvatska, referendum, Europska unija, Europska unija, BIH, Hrvatska, Europska unija, lobiranje, BIH, Europska unija, BIH, Hrvatska, Europska unija, Europska unija, soros, Davor Ivo Stier, Europska unija, BIH, Europska unija, sastanak, BIH, Europska unija, BIH, Europska unija, šansa, BIH, Europska unija, istraživanje, Hrvati, Srbi, Bošnjaci, parkirne kazne, belgija, brisel, Hrvati, Njemačka, Europski parlament u Briselu, Andrej Plenković, BIH, europski fondovi, pomoć, Hrvatska, Sejdić i Finci, Europska unija, BIH, BIH, Europska unija, anketa, Europska unija, BIH, Politika, Peter Sorensen, EU i BiH, Europska unija,  Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, Europska unija, BIH, BIH, Europska unija, BIH, Europska unija, Dubravka Šuica, BIH, Europska unija, Paneuropska unija , Europski parlament , Hrvati u BIH, Dubravka Šuica, BIH, Europski parlament , EU i BiH,  Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, Europski parlament u Brisel
Došla je i Švabama voda do grla, pa traže slamčice kako bi prodisali. I zaboli ih koga će tako utopiti.
Dosadili smo i Nijemcima: Drastično smanjuju dječji doplatak za djecu Hrvata i ostalih useljenika

Dubravka Šuica, hrvatska zastupnica u Europskome parlamentu, izvijestila je javnost kako Njemačka, Austrija, Nizozemska i još neke države članice Europske unije ne odustaju od ideje da smanje dječji doplatak za djecu stranaca.

Šuica je uputila i pismo Europskoj komisiji pozivajući je na očitovanje o mjeri koju smatra izrazito diskriminatornom.

- U nekoliko zemalja Europske unije pojavila se populistička tendencija o smanjenju dječjih doplataka za djecu "EU stranaca". Plan je smanjiti visinu dječjih doplataka koje primaju djeca gostujućih radnika čije obitelji ne žive u toj zemlji, te ih prilagoditi standardu zemalja u kojima žive - objašnjava Šuica.
Priču, odnosno staru njemačku ideju, zakotrljala je nova austrijska vlada, ona koja odnedavno služi mladom i tvrdom konzervativcu Sebastianu Kurzu, dugouhom liku osobito milom Balkancima koji pišu po Vuku. Kurz i ekipa složili su zakon o smanjenju dječjih doplataka za djecu "EU stranaca" koja ne žive u Austriji, zakon je trenutačno u parlamentarnoj proceduri i pitanje je dana kada će biti usvojen. Njime će visina dječjih dodataka za strance biti prilagođena životnim uvjetima i standardu zemalja iz kojih gostujući radnici dolaze, a to u prijevodu znači da će biti drastično smanjena. I ni po muke, barem za Hrvate, da sličnu namjeru nemaju i Nijemci, a u redu za kopiranjem Austrijanaca već stoje i Nizozemci.

Sve je veći jaz

Dubravka Šuica smatra kako bi ovakav čin izvršio podjelu unutar Europske unije, pri čemu bi djeca stranaca čije obitelji ne žive u istoj državi postala građani drugog reda.

- Različito tretiranje dječjeg doplatka za djecu domaćeg i stranog stanovništva nije u skladu s temeljnim načelima Europske unije - napominje Šuica i traži od Komisije žurnu reakciju.

Na ovaj bi se način, prema Šuici, stvorio još veći jaz između galopirajućeg europskoga zapada i kaskajućeg europskog istoka.

- Godinama, kroz rad na području razlika u kvaliteti proizvoda, ističem kako su razlike između istoka i zapada Unije nedopustive te da svi građani unutar njezinih granica moraju uživati ista prava - tvrdi hrvatska europarlamentarka.
Šuica navodi i kako svi građani unutar Unije plaćaju poreze pridonoseći nacionalnim sustavima socijalne skrbi na isti način. U većini država članica, dodaje, iznos uplata u europski proračun veći je od iznosa koji se plaćaju državljanima Unije.

Donošenje ovakvog zakona, zaključuje Dubravka Šuica, najviše bi štetilo građanima koji dolaze iz zemalja jugoistočne Europe, koji čine najveći dio stranog stanovništva u Austriji, a pretpostavlja se da je u slučaju Hrvatske riječ o 3000 djece.

Slobodna Dalmacija