DOBRE VIJESTI Hamas pustio 24 talaca na prvi dan primirja

Taoci
Tw

Palestinska islamistička organizacija Hamas je u petak, na prvi dan primirja, oslobodila 24 talaca, a Izrael je iz svojih zatvora pustio 39 palestinskih žena i djece, objavili su Katar i Crveni križ. 

Devet sati nakon što su borbe prestale prvi put u sedam tjedana, Crveni križ je rekao da je krenuo transfer talaca iz Gaze u Izrael u zamjenu za Palestince zatočene u izraelskim zatvorima.

Dvadesetčetvero talaca je prebačeno iz Gaze i predano egipatskim vlastima kod graničnog prijelaza Rafah.

Katar, posrednik u sporazumu o prekidu vatre, objavio je da je pušteno 13 Izraelaca, neki od njih s dvostrukim državljanstvom, te 10 Tajlanđana i Filipinac, prenosi Hina.

Zauzvrat je iz izraelskih zatvora pušteno 39 palestinskih žena i djece, rekao je Katar.

"Duboka bol koju osjećaju članovi obitelji odvojeni od svojih bližnjih je neopisiva. Laknulo nam je što će se neki ponovno sresti nakon duge agonije", izjavio je Fabrizio Carboni, regionalni upravitelj Crvenog križa za Bliski istok.

Prema uvjetima četverodnevnog primirja između Izraela i Hamasa, 50 žena i djece biti pušteno u zamjenu za 150 palestinskih žena i djece u izraelskim zatvorima, gdje ih se nalaze tisuće. Izrael tvrdi da bi se primirje moglo produžiti ako svakoga dana na slobodu bude pušteno dodatnih 10 osoba.

Prvih trineast je u petak oslobođeno u zamjenu za 24 Palestinke i 15 tinejdžera.

Izvor upućen u pregovore je rekao da je puštanje tajlandskih radnika, od kojih su svi muškarci, nepovezano s pregovorima o primirju i da je ono rezultat posebnog dogovora s Hamasom u kojem su posredovali Egipat i Katar.

Tajlandski i filipinski poljoprivredni radnici, zaposleni na jugu Izraela, bili su među 240 talaca odvedenih u Gazu kada su Hamasovi borci 7. listopada upali preko granice.