DO 10 GODINA ZATVORA Putin šalje svoj narod u zatvor ako dezertira, preda se ili izbjegne mobilizaciju

Vladimir Putin u kaputu

Ruski predsjednik Vladimir Putin u subotu je potpisao izmjene zakona koji predviđaju do 10 godina zatvora za vojnike koji izbjegnu mobilizaciju, dezertiraju, predaju se ili odbiju boriti.

Te izmjene Kaznenog zakona predviđaju kazne do 10 godina zatvora za vojnike koji dezertiraju, neodazovu se na moblilizaciju, 'neovlašteno' se predaju neprijatelju ili se odbiju boriti.

Djela pljačke također su kažnjiva kaznom do 15 godina zatvora, prenosi Hina. Te zakonske promjene uslijedile su nakon što je Rusija ovaj tjedan proglasila djelomičnu mobilizaciju rezervista za borbu u Ukrajini, gdje su ruske snage pretrpjele neuspjeh posljednjih tjedana.

Naredba o mobilizaciji, koja se prema vlastima odnosi na 300.000 ljudi, izazvala je zabrinutost mnogih Rusa, a neki su odlučili napustiti zemlju.

Dok Moskva svim sredstvima nastoji regrutirati više muškaraca za odlazak na bojišta u Ukrajini, Putin je u subotu potpisao zakon koji olakšava pristup ruskom državljanstvu za strance koji se prijavljuju u vojsku.

Prema tom zakonu stranci koji se pridruže vojsci na razdoblje od najmanje godinu dana moći će podnijeti zahtjev za državljanstvo, a da pritom ne moraju imati pet godina boravka na ruskom teritoriju koji su inače potrebni.

Čini se da je ova mjera prvenstveno usmjerena na migrante iz bivših sovjetskih republika srednje Azije.