Djevojka oslijepila zbog korištenja Tamiflua

svinjska gripa tamiflu

Alergijska reakcija Samanthe Millard (19) postala je kritična nakon zbog tableta koje je uzimala na preporuku kontroverzne HNS dežurne linije za pomoć i informacije kod svinjske gripe.


Nakon 72 sata od uzimanja triju tableta, lječnici su je stavili na aparate za održavanje života. Samantha je provela mjesec dana u bolnici zbog opasnog po život Stevens Johnsonsovog sindroma, koji je uzrokovao ljuštenje kože i toksičan epidermološki nekrolisis koji joj je oštetio vid, piše Daily Mail.

Kasniji testovi su utvrdili kako Samantha nije bila izložena virusu svinjske gripe.

Ne zna se hoće li joj se vid ikada vratiti

Njezina majka Debbie Van Horenbeeck traži pravno savjetovanje o informacijama koje su joj dali na telefonskoj liniji za informiranje i pomoć kod svinjske gripe HNS. Smatra kako lijek tamiflu nije dovoljno istražen.

- Savjeti na toj telefonskoj liniji su od moje kćeri učinili invalida – tvrdi ta 42-godišnjakinja koja se sada 24 sata dnevno mora skrbiti za kćer.

- Nitko nas nije informirao o tome što bi moglo poći po zlu. Vlada kaže da bismo trebali uzimati Tamiflu zbog svinjske gripe – rekla je Debbie.

Liječnici vjeruju da je potrebno oko dvije godine da bi se Samantha, koja je u međuvremenu smršavila nešto manje od 10 kilograma, potpuno oporavila, no nisu sigurni da će joj se vid ikada vratiti.

Farmaceutske kompanije vrše pritisak na WHO

- Teško mi je, ne mogu se sama kupati, ne mogu se odijenuti, niti gledati filmove, čitati knjige.... Sjedim u svojoj sobi sa sunčanim naočalama i zavorenim zastorima. Ne znam hoće li mi se ikada vratiti vid. Znam da napredujem, no ponekad mi je stvarno teško. Više nemam suza, pa ni ne plačem – rekla je Samantha koja je prije nekoliko tjedana dobila simptome svinjske gripe, javila se na dežurni telefon i uzela propisani lijek. Nakon što je popila tri od deset tableta Tamiflua, po tijelu joj je izbio osip.

Nakon nekoliko sati, tijelo joj je bilo prekriveno bolnim mjehurima. Zbog njih je morala obrijati svoju dugu kosu. Po dolasku u bolnicu itvrđeno je kako nije bila u doticaju sa virusom svinjske gripe.

Vodeći zdravstveni stručnjak na čelu zdravstva u Vijeću Europe, Wolfgang Wodarg, prošli je tjedan izjavio kako je izbijanjem svinjske gripe izazvana 'lažna pandemija' od trane farmaceutskih kompanija. On tvrdi kako su proizvođači ljekova utjecali na WHO da proglasi pandemiju.

javno.com