DIKTATURA MISLI OZBILJNO Tvrde da su spremni pokrenuti rat protiv Južne Koreje

Sjeverna Koreja Južna Koreja

Sjeverna Koreja odmah će pokrenuti vojni napad kao odgovor na svaku provokaciju, rekla je Kim Yo Jong, moćna sestra vođe Kim Jong Una, u nedjelju.

Primjedbe dolaze nakon što je vojska Južne Koreje rekla da je Sjeverna Koreja u subotu ispalila više od 60 topničkih projektila u blizini njihove sporne morske granice, nakon više od 200 ispaljenih prethodnog dana.

Sjeverna Koreja ponovno je pucala u nedjelju, izvijestila je južnokorejska novinska agencija Yonhap pozivajući se na južnokorejsku vojsku.

“Još jednom jasno dajem do znanja da je sigurnosna kopča okidača Korejske narodne armije (KPA) već povučena”, rekla je Kim Yo Jong u izjavi koju je prenijela državna novinska agencija KCNA.

“Kao što je već objavljeno, KPA će pokrenuti trenutni vojni napad ako neprijatelj napravi čak i malu provokaciju”, rekla je Kim, koristeći službeni naziv sjevernokorejske vojske.

Premda je Južna Koreja u petak održala vlastite vježbe u moru kao odgovor na topničke granate, Yonhap navodi da nema plana da se to učini nakon subotnjih događaja.

Zbog ispaljivanja projektila u petak stanovnike južnokorejskih pograničnih otoka vlasti su upozorile da potraže zaklon u skloništima, iako nije bilo izvješća da su projektili pali preko morske granice.

U izjavi, Kim je zanijekala subotnju pucnjavu i rekla da je Sjever detonirao eksploziv kao varku.

Vojska Južne Koreje odbacila je njezinu izjavu kao psihološki rat niske razine, pozivajući Sjevernu Koreju da prekine vojne aktivnosti koje podižu napetost u blizini granice.