Devet članica EU-a traži europski porez avioprijevoznicima radi zaštite okoliša

Devet članica EU-a pozvalo je novu Europsku komisiju da na razini cijele Unije uvede porez zrakoplovnim kompanijama kako bi više plaćale onečišćenje okoliša i kako bi sve članice bile u istom položaju.

U pismu upućenom novom povjereniku za okoliš Fransu Timmermansu, ministri financija Njemačke, Francuske, Nizozemske, Švedske i još pet država pozvali su da se uvede "neki oblik poreza avioprijevoznicima", ne navodeći pojedinosti.

Jedna od najvećih zagovornika je Njemačka koja je već uvela takav porez. 

"Njemački porez avioindustiji se već dokazao kao dobar i može biti model u EU-u za bolju zaštitu klime", rekao je njemački ministar financija Olaf Scholz.

Europski ministri kažu da je porez u kojem "zagađivač plaća poštenu cijenu korištenja zračnog prijevoza" nužan radi borbe protiv klimatskih promjena. Promet je trenutno jedini europski sektor koji povećava ispuštanje stakleničkih plinova.

"U usporedbi s ostalim oblicima transporta, avioprijevoz ne plaća dovoljno", piše u pismu.

Porezi na industrije koje onečišćuju okoliš top je tema među zemljama članicama EU-a u kojoj se odluke u pitanjima poput oporezivanja moraju donijeti jednoglasno.

Nova Europska komisija postavila si je cilj smanjenje ispuštanja stakleničkih plinova za najmanje 50 posto do 2030.

Švedska je porez avioindustriji uvela 2018., Nizozemska ga planira 2020., a uvođenje poreza u lipnju je najavila i Francuska.