Deset godina zatvora za iransku novinarku

Narges Mohammadi
Četrdesetčetverogodišnja Mohammadi je u svibnju je dobila medalju grada Pariza za svoj rad na obrani ljudskih prava.

Glasnogovornica Centra za obranu ljudskih prava u Iranu, Mohammadi se bori za aboliciju smrtne kazne u Iranu. Uhićena u svibnju 2015. godine, ova majka dvoje djece, je osuđena u travnju na kaznu od ukupno 16 godina zatvora u neregularnom procesu, naveo je RSF u priopćenju objavljenom sinoć.

Prema zakonu usvojenom u ljeto 2015. godine, ona će izdržavati kaznu jer je "formirala i upravljala nelegalnom grupom" koja poziva na aboliciju smrtne kazne. Prema RSF-u, njeni advokati su dobili vijest o presudi u trenutku kada se njena kolegica Shirin Ebadi, dobitnica Nobelove nagrade za mir 2003. godine i osnivačica Centra za obranu ljudskih prava u Iranu, sastala s gradonačelnicom Pariza Anne Hidalgo u glavnom francuskom gradu.

"Ja osuđujem ovu kaznu (...) Jedini zločin Narges je što brani ljudska prava u zemlji koja ih krši", rekla je RSF-u Ebadi. Narges Mohammadi je štrajkovala glađu u lipnju i na taj način protestirala protiv zabrane da telefonom razgovara sa svojom djecom koja žive u Francuskoj s ocem. Vlasti su popustile nakon 20 dana štrajka. Iranske vlasti nisu još potvrdile presudu po žalbi za njenu kaznu. Iran je na 169. od 180 mjesta u svjetskoj klasifikaciji sloboda štampe 2016. godine, naveo je AFP.

FENA