DEKOMUNIZACIJA DRUŠTVA Baltička država uklanja sve sovjetske spomenike

DEKOMUNIZACIJA DRUŠTVA Baltička država uklanja sve sovjetske spomenike

Estonija je u utorak uklonila spomenik podignut u spomen na Crvenu armiju iz Drugoga svjetskog rata u Narvi, gradu u kojem živi velika rusofona manjina te je optužila Moskvu da koristi to djelo za raspirivanje napetosti.

"Moja vlada odlučila je ukloniti sovjetske spomenike s javnih prostora u Estoniji", tvitala je u utorak premijerka Kaja Kallas. "Simboli sovjetske represije i okupacije postali su izvor sve većih društvenih napetosti, a u ovim ih vremenima moramo svesti na minimum zbog javnog reda i mira", dodala je, prenosi Hina.

Protivljenje uklanjanju spomenika, koji predstavlja stari tenk Crvene armije T-34, izaziva bojazan od ponavljanja nereda koji su izbili u Tallinu 2007. godine nakon uklanjanja drugoga sovjetskog spomenika.

Tenk T-34 iz Drugoga svjetskog rata, koji je bio dio spomenika u Narvi, bit će prebačen u Estonski muzej rata. Umjesto njega masovna grobnica žrtava rata dobit će “neutralni nadgrobni spomenik”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnica Narve Katri Raik ranije je odbila predati tenk muzeju.

Spomenik je obično u središtu gradskih ceremonija obilježavanja Dana pobjede. Gradsko vijeće Narve nije uspjelo donijeti odluku o uklanjanju spomenika unatoč nalogu vlade da se to učini prije kraja godine.

U Estoniji i u njezinoj baltičkoj susjedi Latviji žive veće rusofone manjine koje su nerijetko u sukobu s nacionalnim vladama.

Neki strahuju da će Moskva pokušati iskoristiti razlike u stajalištima za destabilizaciju tih zemalja, članica EU-a i NATO-a.