Darko Šarić uhićen u Crnoj Gori i izručen Srbiji

Darko Šarić, Uhićen, organizator trgovine drogom, crna gora, 39 članova Šarićeve skupine, srbijanska sigurnosna agencija BIA
Dolijao vođa kriminalne skupine

Nakon što je u jednoj od njih priveden, navodno je prebačen u Crnu Goru, gde je jutros i službeno uhićen.

Vođa međunarodnog lanca trgovine drogom Darko Šarić uhićen je rano jutros u dugo pripremanoj koordiniranoj akciji državnih organa Crne Gore i Srbije koju su vodili ministri pravosuđa dviju država Nikola Selaković i Duško Marković, objavili su beogradski mediji, a vijest o uhićenju "Blicu" je potvrđena u Specijalnom tužiteljstvu kamo bi Šarić trebao biti doveden na ispitivanje.

Šarić, osumnjičen kao jedan od glavnih organizatora trgovine drogom u međnarodnim razmjerima, oko 8,50 sati u pratnji pripadnika Sigurnosno-informativne agencije (BIA) sletio je na beogradski aerodrom, odakle će, kako izvješćuju RTS i B92, biti prevezen u policiju, a potom u zgradu Specijalnog suda.

Prema neslužbenim informacijama, Šarić se skrivao u zemljama Latinske Amerike, prelazeći iz jedne države u drugu. Nakon što je u jednoj od njih priveden, navodno je prebačen u Crnu Goru, gde je jutros i službeno uhićen.

Najvažniju ulogu u njegovom uhićenju imala je srbijanska sigurnosna agencija BIA, tvrdi B92.

Šarićevo uhićenje je dosad više puta najavljivano otkad je u listopadu 2009. urugvajska policija zaplijenila 2,8 tona kokaina na jahti "Maui" u luci Santaago Vasques koja je plovila pod britanskom zastavom. U akciji su uhićeni jedan Urugvajac i jedan Srbin, koji su pokušali kokain s jahte prebaciti na prekooceanski brod na liniji za Europu.
Tovar s drogom presretnut je u okviru zajedničke akcije "Balkanski ratnik" američke agenicije DEA, srpske sigurnosne agencija BIA i policije Urugvaja. Beogradska policija je istodobno uhapsila pripadnike Šarićeve skupne koji su se zatekli u Srbiji, a šef srbijanskog Interpola Miloš Oparnica je za TV B92 2010. godine rekao da je policija počela istraživati Darka Šarića još 2000. godine zbog pranja novca.
Za Šarićem je u siječnju 2010. za raspisana međunarodna tjeralica, a podgorička "Pobjeda" objavila je tada da je on posljednji put viđen u Pljevljima deset dana ranije, te da je napustio Crnu Goru, otkad mu se gubi svaki trag.

Šarić bi se pred Specijalnim sudom za organizirani kriminal u Beogradu mogao prvi put pojaviti 24. ožujka, za kad je zakazan nastavak suđenja pripadnicima njegove kriminalne skupine, koji se terete za krijumčarenje više od tri tone kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Europu tijekom 2008. i 2009. godine. Specijalni sud u Beogradu prošle je godine travnju počeo objedinjeno suđenje Šarićevoj skupini po čak šest optužnica.

Iako je po tim optužnicama optuženo ukupno 39 članova Šarićeve skupine, pred Specijalnim sudom u Beogradu naći će se, osim Šarića, svega 11 optuženih, jer su ostali u bijegu. Od nazočnih, devet ih je priznalo krivnju, a među njima su trojica dobila status svjedoka-pokajnika, navodi beogradski Blic.

U Srbiji se sudi Šarićevoj grupi suradnika optuženih za pranje novca. Procjene su da je u legalne tokove kupnjom nekretnina i privatizacijama oprano više od 20 milijuna eura novca od trgovine drogom. Šariću i njegovim suradnicima privremeno su oduzete nekretnine, automobili i novac.
Za 12 sati danas u Vladi Srbije zakazana je tiskovna konferenciuja povodom uhićenja Draka Šarića, koje je srbiajski vicepremiejr Aleksandar Vučić najavio prije desetak dana u predizbornoj kampanji.

Hina