DANAS RAZGOVORI Njemačka će produžiti restrikcije do 14. ožujka

Njemačka granica
Spiegel

Njemačka do 14. ožujka planira produžiti restrikcije kako bi suzbila širenje koronavirusa, navodi se u nacrtu sporazuma u srijedu za razgovore između kancelarke Angele Merkel i čelnika 16 saveznih država, javlja Fena.

Broj novih slučajeva zaraze u Njemačkoj pada, što je navelo neke regionalne lidere da traže detaljniji raspored ublažavanja lockdowna, ali raste zabrinutost zbog utjecaja više zaraznih sojeva virusa, javio je Reuters.

"Imamo vrlo krhku situaciju. U drugim zemljama, poput Portugala, možemo vidjeti kako se stvari mogu brzo okrenuti", rekao je Winfried Kretschmann, premijer iz Stranke zelenih u južnoj državi Baden-Wuerttemberg, za Spiegel Online.

Nacrt dokumenta za pregovore, koji započinju danas popodne, navodi da bi frizeri mogli otvoriti svoje salone pod strogim uslovima od 1. ožujka.

Nacrt je podložan izmjenama.

Merkel je jasno stavila do znanja da će osnovne škole i jaslice imati prioritet u bilo kojoj vrsti ublažavanja restrikcija. Nacrt sporazuma kaže da pojedine savezne države mogu odlučiti o načinu ponovnog početka nastave.

"Ako broj zaraženih bude i dalje padao, najveći prioritet će biti najmlađa djeci", rekao je Kretschmann.