ČUVAT ĆE IH POLICAJCI Učenici se vraćaju u beogradsku školu Vladislav Ribnikar

Beograd
Antonio Balić/CROPIX

Danas se u školu Vladislav Ribnikar, u kojoj se dogodila nezapamćena tragedija - vraćaju učenici. Od ponedjeljka su u svih 1.800 škola u Srbiji raspoređeni policajci, a pojačano je prisustvo policije i na svim javnim mjestima. 

U beogradskoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u srijedu 3. svibnja 13-godišnji učenik ubio je iz očeva pištolja osmero školskih kolega i zaštitara, a ranio još šestero učenika i nastavnicu, a samo dan kasnije 21-godišnji mladić hicima iz automatskog oružja i pištolja usmrtio je osmero, a ranio još 14 osoba u tri sela na području beogradske općine Mladenovac.

Hitna sjednica

Zastupnici srbijanske oporbe zatražili su od predsjednika Skupštine Srbije da sazove hitnu sjednicu na kojoj bi se razmatralo Vladino izvješće o sigurnosnoj situaciji u zemlji nakon dva masovna ubojstva. Hitna sjednica parlamenta bila je jedan od zahtjeva i na prosvjedu prije dva dana u Beogradu i Novom Sadu. Stigao je i poziv na masovniji prosvjed u petak.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić najavio je u petak, poslije tragedije u školi "Vladislav Ribnikar" i masovnog ubojstva u mladenovačkim selima, strogu kontrolu oružja i streljiva u legalnom posjedu i "gotovo potpuno razoružavanje Srbije", kako bi od sadašnjih 400.000 komada oružja u vlasništvu građana ostalo 30.000-40.000.