ČUDOVIŠTE IZ LOCH NESSA Pokrenut najveći lov u zadnjih 50 godina

Čudovište Loch Ness

Potraga za čudovištem iz Loch Nessa, koja se smatra najvećim lovom na Nessie u više od 50 godina, traje u Škotskom visočju u subotu i nedjelju uz angažman više stotina volontera

Stotinu volontera prijavilo se za bilježenje prirodnih – i svih neobičnih – prizora jezera Loch Ness s vidikovaca na kopnu. Gotovo 300 njih prijavilo se za praćenje potrage uživo, koja se održava u subotu i nedjelju.

Priče o čudovištu postoje stoljećima, ali prošlo je 90 godina od početka modernog mita o Nessie. U travnju 1933. upraviteljica hotela Aldie Mackay rekla je da je u jezeru vidjela stvorenje nalik kitu.

O tome je izvijestio mjesni list Inverness Courier i tadašnji urednik Evan Barron predložio je da se to biće nazove 'čudovištem'. Taj je hotel danas dom Centru Loch Ness, koji pruža informacije i organizira obilaske jezera. Od tada je misterij Nessie nadahnuo knjige, TV emisije i filmove, kao i održavanje unosne  turističke industrije.

Potragu ovog vikenda organizirao je Loch Ness Center u Drumnadrochitu i volonterski istraživački tim pod nazivom Loch Ness Exploration. Iznad jezera dronovi s infracrvenim kamerama proizvode termalne slike, a ispod površine jezera hidrofon, vrsta podvodnog mikrofona, snima akustične signale.

Organizatori su rekli da je ovo najveća potraga za čudovištem otkako je Istraživački ured Loch Nessa proveo studiju 1972. godine koja nije otkrila čudovište.  Godine 2019. znanstvenici su rekli da su bića za koje se smatra da su legendarno čudovište iz Loch Nessa možda goleme jegulje.

Istraživači s Novog Zelanda pokušali su katalogizirati sve žive vrste u jezeru izdvajanjem DNK iz uzoraka vode. Nakon analize, znanstvenici su isključili prisutnost velikih životinja za koje se tvrdilo da su čudovišta. Nisu pronađeni nikakvi dokazi o prapovijesnom morskom gmazu zvanom plesiosaur ili velikoj ribi poput jesetre.a