Crnogorci se plaše virusa iz BiH

Covid 19
TRT

Institut za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) priopćio je u četvrtak da je moguća importacija koronavirusa u Crnu Goru iz Bosne i Hercegovine (BiH).

U priopćenju IJZCG se navodi da je lokalna epidemiološka služba Doma zdravlja Herceg Novi u srijedu 10. lipnja, kroz mehanizam prekogranične suradnje i razmjene informacija, dobila obavještenje od epidemiološke službe Doma zdravlja (DZ) Trebinje, da je tijekom dana dobiven pozitivan PCR nalaz uzet iz uzorka pacijentiknje iz Trebinja koja je sa svojim sinom (oboje državljani BiH) boravila u Herceg Novom, u svom stanu, u periodu između 1. i 3. lipnja.

"Epidemiološkim istraživanjem i razmjenom informacija rekonstruirano je kretanje oboljelih prije, tijekom i nakon boravka u Crnoj Gori. Prema dostupnim podacima, indeksni slučaj je sin koji je prije dolaska u BiH i Crnu Goru, boravio u Beogradu gdje je, u periodu dok je bio na putu, potvrđeno oboljevanje među ostalim članovima obitelji koji nisu putovali niti dolazili u Crnu Goru", ističe se u priopćenju IJZCG.

U priopćenju se dodaje da su kontakti (ukupno pet) koje su oboljeli ostvarili tijekom boravka u Crnoj Gori identificirani, i po uobičajenom protokolu stavljeni u samoizolaciju i uzorkovani radi laboratorijske obrade zbog sumnje na moguću izloženost novom koronavirusu, navodi portal 'Vijesti'.

"Trenutno, nitko od kontakata ni devet dana nakon moguće izloženosti nema simptome respiratorne infekcije. Rezultati laboratorijskih analiza koji su završeni rano jutros kod tri najbliža kontakta, bili su negativni, dok će obrada preostala dva biti završena tijekom dana. Svi kontakti ostaju u strogoj samoizolaciji do isteka perioda inkubacije od 14 dana kada će biti ponovno laboratorijski obrađeni", kazali su iz IZCG.

Poručili su da opisana situacija niti je neuobičajena niti neočekivana posebno imajući u vidu sva saznanja o novom koronavirusu i učestalosti asimptomatskih nositelja virusa.

"Bez obzira što dokazanih slučajeva obolijevanja nemamo gotovo 40 dana, Institut i sve lokalne epidemiološke službe će i dalje nastaviti sa intenzivnim aktivnim epidemiološkim nadzorom, traganjem za mogućim slučajevima infekcije i epidemiološkom obradom svih sumnjivih slučajeva", zaključuje se u priopćenju IJZCG.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.