VIDEO  CRNOGORCI NA ULICAMA Tisuće prosvjednika zviždi protiv Abazovića i Vučića, pale baklje i traže nove izbore

CRNOGORCI NA ULICAMA Tisuće prosvjednika zviždi protiv Abazovića i Vučića, pale baklje i traže nove izbore
Screenshot/Twitter

Tisuće prosvjednika ponovno se okupilo u ponedjeljak ispred crnogorskog parlamenta zahtijevajući povlačenje, kako tvrde, neustavnoga zakona o predsjedniku Crne Gore i raspisivanje izvanrednih parlamentarnih izbora, te izbor sudaca Ustavnog suda, javlja Hina.

Ovo je treći prosvjed koji je organiziran pod motom “Ima nas”, a koji podržavaju stranke okupljene oko Demokratske partije socijalista crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića.

Obraćajući se okupljenima, građanski aktivist Predrag Vušurović kazao je da građani Crne Gore traže da se spriječi rušenje ustavnog poretka i da pučistički zakon o predsjedniku bude povučen.

"Crna Gora je ustala! Nikad Crna Gora onakva kakvu Vučić sanja!", rekao je Vušurović.

Sadržaj se učitava...

Prosvjednici su zviždali na spomen crnogorskog premijera Dritana Abazovića i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, te su nosili transparente “Ne damo te Crna Goro” i “Hoćemo izbore”.

Prosvjed je završen šetnjom središnjim ulicama Podgorice.

Izmjene zakona o predsjedniku Crne Gore inicirao je prosrpski Demokratski front, a podržali su zastupnici Demokrata bivšeg predsjednika parlamenta Alekse Bečića i građanski orijentirane Abazovićeve koalicije “Crno na bijelo”, pokušavajući tako prisiliti Mila Đukanovića da mandat za formiranje nove vlade povjeri nekadašnjem diplomatu iz vremena Slobodana Miloševića Miodragu Lekiću.

Sadržaj se učitava...

Đukanović je to ranije odbio učiniti obrazlažući da Lekića nije podržala većina zastupnika u parlamentu.
Pravni vakuum također je nastao zbog nefunkcioniranja crnogorskog Ustavnog suda, koji trenutno ima samo tri od sedam sudaca i ne može donositi odluke o ustavnosti pravnih akata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostalih četvoro otišli su po sili zakona u mirovinu, a zastupnici u parlamentu nisu se uspjeli dogovoriti i osigurati dvotrećinsku većinu za izbor novih.