Crna Gora: Prva neradna nedjelja za zaposlene u trgovinama

Crna Gora: Prva neradna nedjelja za zaposlene u trgovinama

U Crnoj Gori su danas zatvorene sve trgovine i tržni centri, jer je na snagu stupio izmijenjeni Zakon o unutarnjoj trgovini, kojim je propisano da se nedjeljom i u dane državnih i drugih blagdana trgovina na malo može obavljati samo u specijaliziranim trgovinama, pijacama ili kioscima za prodaju tiska.

Predstavnici tržnih centara obraćali su se u međuvremenu Ministarstvu ekonomije više puta, kako bi im bio omogućen rad nedjeljom, ali njihovi zahtjevi su odbijeni, prenosi portal CdM.

Ministarstvo ih je informiralo da se u njihovim objektima trgovina na malo i trgovina na veliko, kao i kod poslodavaca koji ne posluju u okviru tržnih centara, ne može obavljati nedjeljom, a istaknuto je i da se zabrana ne odnosi na ostale uslužne djelatnosti.

Zakonom je predviđeno da nedjeljom i u dane državnih i drugih blagdana, na primjer, mogu raditi ljekarne, te prodavnice kruha, pekarskih proizvoda, cvijeća, suvenira, pogrebne opreme, benzinske crpke i trgovine u okviru njih.

Zakonom se predvida da će poslodavci koji prekrše odredbu i otvore radnje nedjeljom biti novčano kažnjeni od 1.000 do 10.000 eura, a predviđeno je i zatvaranje objekta, prenosi Tanjug.