Crna Gora otvorila granice za državljane BiH, Hrvatske i Srbije

Granica Crne Gore
Ilustracija

Crna Gora otvorila je od subote granice za državljane zemalja regije, a u tu zemlju je omogućen ulazak i rezidentima Sjedinjenih Američkih Država uz odgovarajući PCR ili ELISA test. Istovremeno, ugostiteljski objekti će raditi sat duže, do jedan sat iza ponoći.

"Nacionalno koordinacijsko tijelo za zarazne bolesti (NKT) odlučilo je na prijedlog Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZ), da u skladu sa stabilizacijom epidemiološke situacije u državama našeg regije omogući ulazak u Crnu Goru rezidentima svih država regije, kao i rezidentima Sjedinjenih Američkih Država uz odgovarajući PCR ili ELISA test", priopćio je sinoć NKT.

Ublažavanje mjera koncipirano je uz uvažavanje trenutnog nivoa obolijevanja od novog koronavirusa u Crnoj Gori i zemljama okruženja, te nakon konsultacija sa predstavnicima turističke privrede i udruženja hotelijera i ugostitelja.

"Rezidenti Sjedinjenih Američkih Država, Republike Srbije, Republike Kosova, Republike Albanije, Bosne i Hercegovine i Republike Sjeverne Makedonije, kao i državljani naše zemlje koji su boravili u navedenim državama mogu ući u Crnu Goru uz negativan rezultat PCR testa na novi koronavirus ili pozitivan rezultat antitijela na novi koronavirus klase IgG dobijen ELISA serološkim testom, koji nije stariji od 72 sata, te uz uvjet da u periodu od 15 dana prije ulaska u Crnu Goru nisu boravili u nekoj od država iz kojih nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru", navode iz NKT-a.

Obaveza posjedovanja testa, kako pojašnjavaju, ne odnosi se na djecu do navršene pete godine života, prenosi RTCG.

"Rezidenti država iz kojih nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru mogu ući u Crnu Goru iz navedenih država (SAD, Srbija, Kosovo, Albanija, BiH i Sjeverna Makedonija) pod jednakim navedenim uvjetima kao i rezidenti navedenih država ukoliko su u nekoj od navedenih država boravili najmanje 15 dana pred ulazak u Crnu Goru", navode iz NKT-a. U skladu sa stabilizacijom epidemiološke situacije produžen je rad ugostiteljskih objekata do jedan sat iza ponoći.

Veleposlanik BiH u Crnoj Gori Branimir Jukić rekao je da je od vlasti Crne Gore zatražio pojašnjenje novih mjera koje se tiču prelaska granice, a dotiču i građane BiH. Jukić je pojasnio da je veleposlanstvo BiH u subotu uputila službeni upit Ministarstvu inozemnih poslova Crne Gore sa molbom za pojašnjenje hoće li državljani BiH moći preći granicu u skladu s praksom od prethodnih nekoliko tjedana, a tiče se vrste testova vezanih za koronavirus.

"Treba imati u vidu da veliki broj državljana BiH planiraju provesti odmor u Crnoj Gori. Čim dobijemo odgovor u službenoj komunikaciji, proslijedit ćemo ga nadležnim institucijama BiH kako bi mogle obavijestiti naše građane o uvjetima putovanja u Crnu Goru", rekao je Jukić za Klix.

Vlade Crne Gore objavila je na svooj stranici da državljani BiH mogu ući u Crnu Goru uz negativan rezultat PCR testa na koronavirus ili pozitivan rezultat antitijela na covid-19 dobijen Elisa serološkim testom koji ne mogu biti stariji više od 72 sata. Ova odluka odnosi se državljane zemalja sa 'žute liste' na kojoj su, osim BiH, Srbija, Albanija, Australija, Izrael, Liban, Sejšeli, Singapur, SAD i Sjeverna Makedonija.

Odluka, koja je stupila na snagu danas, odnosi se i na državljane sa 'zelene liste' ako su u periodu od 15 dana pred ulazak u Crnu Goru boravili u nekoj od država sa 'žute liste'. Obaveza posjedovanja testa ne odnosi se na djecu do navršene pete godine.