Čovjek koji je prebjegao iz Sjeverne Koreje tvrdi da je Kim Jong-un mrtav

Čovjek koji je prebjegao iz Sjeverne Koreje tvrdi da je Kim Jong-un mrtav
STR/KCNA via KNS/AFP/File

Ji Seong-ho, koji je prebjegao iz Sjeverne Koreje i postao zastupnik u Parlamentu Južne Koreje, tvrdi da je 99 posto siguran da je lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un mrtav i da će vlast preuzeti njegova sestra.

"Pitao sam se koliko je dugo mogao izdržati nakon kardiovaskularne operacije. Obaviješten sam da je Kim umro prošlog vikenda", kazao je Ji za novinsku agenciju "Yonhap".

"Nije 100 posto izvjesno, ali mogu reći da je mogućnost 99 posto", dodao je Ji, istakavši da će Sjeverna Koreja njegovu smrt možda potvrditi ovog vikenda, prenosi Anadolija.

"Vjeruje se da se Sjeverna Koreja suočava sa kompliciranim pitanjem sukcesije", kazao je.

Također je podržao i mišljenja nekih stručnjaka da će Kim Yo-jong, Kimova sestra, vjerovatno postati sljedeći lider Sjeverne Koreje.

Istakao je također da Sjeverna Koreja nije odmah priopćila vijest o smrti svog lidera i proglasila dan žalosti, jer se suočava s kompliciranim pitanjem sukcesije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kim nije viđen u javnosti od 11. travnja, kada je predsjedavao sastankom politbiroa vladajuće Radničke partije. Navodno je preminuo usljed komplikacija sa srcem.

U medijima su se prethodnih dana pojavile informacije da je podvrgnut kardiovaskularnoj operaciji i da je poslije nje u "vegetativnom stanju", ali takve informacije nisu službeno potvrđene.