Čoviću, Ljubiću učite se: Katalonija upozorava da joj se ne smanjuju autonomna prava

Dragan Čović
Uvodnik pod naslovom "Ponos Katalonije" naglašava zabrinutost Katalonaca zbog najavljene mogućnosti da ustavni sud zbog neusklađenosti sa španjolskim ustavom poništi dio autonomnih ovlasti regije, čiji status se, tvrdi se u uvodniku, ne smije dirati.

"U Kataloniji vlada zabrinutost i nužno je da toga bude svjesna cijela Španjolska", stoji na naslovnici dvaju najuglednijih barcelonskih dnevnika - Vanguardie, bliske desnom centru i Periodica, sklonog političkoj ljevici.

Katalonske stranke velikom su većinom pozdravile "povijesnu" inicijativu novina, koja prema vođi nacionalističke stranke CIU Arturu Masu pokazuje "većinsko mišljenje cijelog naroda Katalonije".


Objavljivanje istog uvodnika u 12 dnevnika svih političkih usmjerenja pokazuje jedinstvo Katalonije u obrani stečenih političkih prava pod svaku cijenu, smatraju analitičari, ističući ocjenu iz uvodnika kako navodni planovi suda da poništi dijelove katalonskog "statuta" ugrožavaju "demokratsku zrelost pluralističke Španjolske".

Mediji su ovog tjedna pisali, pozivajući se na izvore, kako bi ustavni sud mogao poništiti dio "statuta", koji je neka vrsta katalonskog ustava, odobrenog na referendumu prije više od tri godine, prema kojem je ta regija definirana kao punopravna nacija. Sud bi, po medijima, odbacio dijelove "statuta" koji govore o Kataloniji kao "naciji" i nužnosti da svatko tko živi u Kataloniji mora govoriti katalonski, koji najviše bodu u oči španjolske nacionaliste.

Budući da se odluka Ustavnog suda očekuje u trenucima sve jačih zahtjeva za referendumom o neovisnosti Katalonije, to otežava situaciju manjinskoj španjolskoj socijalističkoj vladi koja ionako ima problema s vođenjem zemlje kroz najtežu gospodarsku krizu posljednjih desetljeća.

"Ljudima je dosta gnjevnog pogleda onih koji katalonski identitet... vide kao manu koja stoji na putu ostvarivanju nemogućeg sna o jednobraznoj Španjolskoj", stoji u uvodniku.

Analitičari kažu kako 33 lokalne zajednice u Kataloniji, s oko 110 tisuća glasača, namjeravaju 13. prosinca organizirati neslužbeni referendum o katalonskoj neovisnosti, nastojeći na taj način pojačati pritisak na najvažnije katalonske političke stranke, koje u studenome iduće godine očekuju regionalni izbori, da daju potporu stvarnom referendumu. Prvi je probni "referendum" već održan u rujnu u gradiću Arenysu de Muntu, kad je 96 posto glasača podržalo o odvajanje Katalonije od Španjolske.

Katalonske stranke velikom su većinom pozdravile "povijesnu" inicijativu novina, koja prema vođi nacionalističke stranke CIU Arturu Masu pokazuje "većinsko mišljenje cijelog naroda Katalonije".

Mas je i predsjednika regionalne vlade Josea Montillu pozvao da sazove sastanak katalonskih političkih čelnika na kojem bi se pripremio zajednički i jedinstveni odgovor na moguću nepovoljnu odluku ustavnog suda.

Reakcije na zajednički uvodnik katalonskih dnevnih listova u Španjolskoj su različite. Premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero, kojem kriza oko bogate Katalonije nimalo ne odgovara, izjavio je kako je uvodnik pročitao "s poštovanjem", ali je konzervativna oporbena Narodna stranka uvodnik nazvala "apsolutno nedopustivim" pokušajem stavljanja pritiska na ustavni sud i optužila Zapatera zbog toga što je uopće dopustio izglasavanje katalonskog "statuta".

(Hina)