Cijene nafte ponovno u porastu

Tako je barel nafte na londonskom tržištu u petak poskupio za 24 centa, na 107,5 dolara, dok je cijena nafta na američkom tržištu porasla za 87 centa, na 91,89 dolara.

Cijena barela na tržištu u Londonu u četvrtak je pala oko šest posto nakon što je IEA najavila otpuštanje 60 milijuna barela nafte iz nacionalnih rezervi tokom idućih 30 dana.

Dodatna nafta koja će se plasirati na tržište treće je po redu hitno otpuštanje nafte iz rezervi u 37-godišnjoj povijesti IEA-e, a povećat će globalnu opskrbu za oko 2,5 posto u idućem mjesecu. Saudijska Arabija, najveći svjetski izvoznik nafte, zasad nije komentirala tu vijest.

Nakon što na prošlomjesečnom sastanku članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) nisu uspjele postići dogovor o povećanju proizvodnje kako bi se stišao snažan rast cijena, Saudijska Arabija je najavila da će proizvesti nafte koliko god tržištima bude trebalo.

"Sadijska Arabija bit će ključna. Hoće li održati obećanje i povećati proizvodnju na 10 milijuna barela dnevno ili neće?", pita Carsten Fritsch, analitičar u Commerzbanku u Frankfurtu, prenosi Hina.

Strateške rezerve inače služe za nadoknadu manjkova izazvanih ozbiljnim poremećajima u opskrbi a neki analitičari kažu da bi njihovo korištenje u ovom trenutku, četiri mjeseci nakon prekida isporuka iz nemirima zahvaćene članice OPEC-a Libije, moglo značiti da se njihova namjena mijenja.

Oni potvrđuju da postoje manjkovi u isporukama, ali napominju da je u fokusu pozornosti zabrinutost zbog krhkosti globalnog gospodarstva.

U međuvremenu je OPEC na svojim web stranicama objavio da je cijena barela nafte iz njegove košarice u četvrtak smanjena za 1,86 dolara u odnosu na dan ranije, na 106,08 dolara.

(Fena)