Cijene nafte pale šesti tjedan za redom

nafta
nafta

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice pala 4,6 posto, na 66,76 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 5,6 posto, na 56,46 dolara, što je novi najniži nivo od ožujka.

Od kolovoza do početka lisgtopada cijene nafte su snažno rasle, dosegnuvši najviši nivo u gotovo četiri godine, jer su se ulagači plašili oštrog pada izvoza nafte iz Irana, nakon što SAD uvede sankcije na iranski naftni sektor.

Ipak, u proteklih šest tjedana cijene nafte potonule su više od 20 posto jer najveći svjetski proizvođači povećavaju proizvodnju kako bi nadoknadili iransku ponudu na tržištu, a pokazalo se i da iranski izvoz nije pao onoliko koliko su se ulagači plašili.

Osim toga, svi posljednji podaci upućuju na usporavanje rasta najvećih svjetskih ekonomija, zbog čega se očekuje da će potražnja za energentima oslabiti.

Nakon što se nedavno pokazalo da je u trećem tromjesečju usporen rast u SAD i Kini, prošle je tjedan objavljeno da je japanska ekonomija, treća po veličini u svijetu, u proteklom kvartalu pala za 1,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Njemačka je ekonomija, pak, u trećem tromjesečju na godišnjem nivou porasla za 1,1 posto, no u odnosu na prethodni kvartal pala za 0,2 posto, što je njegov prvi pad od 2015. godine.

S druge strane, proizvodnja nafte u SAD dostigla je prošli tjedan novi rekordni nivo od 11,7 milijuna barela dnevno.

Uz to, u petak je kompanija "Baker Hughes" objavila da je prošli tjedan broj naftnih postrojenja u SAD porastao već peti put u posljednjih šest tjedana, za dva postrojenja, na njih ukupno 888, najviše od ožujka 2015. godine. A to znači da se i dalje može očekivati rast američke proizvodnje.

Zbog toga drugi veliki proizvođači, kao što je Saudijska Arabija, najavljuju smanjenje proizvodnje.

Članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) sastat će se 6. prosinca u Beču kako bi dogovorile proizvodnu politiku za idućih šest mjeseci.

Saudijska Arabija, vodeća članica OPEC-a, želi da ta organizacija smanji proizvodnju za oko 1,4 milijuna barela dnevno, što odgovara oko 1,5 posto ukupne globalne ponude. Saudijci žele da i Rusija smanji proizvodnju, ali Moskva se tek treba službeno obvezati na sudjelovanje u zajedničkoj akciji.

Većina analitičara očekuje da će OPEC uskoro početi smanjivati proizvodnju jer strahuje od reprize 2014. godine, kada su cijene nafte oštro pale zbog znatno veće ponude u odnosu na potražnju.

Sada se ponovo nazire sličan problem, i to usprkos američkim sankcijama iranskom naftnom sektoru. Drugi su proizvođači, naime, više nego nadoknadili smanjenu ponudu iz Irana, što je rezultiralo gomilanjem zaliha.

Naznake smanjenja proizvodnje mogle bi pak potaknuti skok cijena, smatraju neki analitičari, posebice u slučaju još dubljeg pada proizvodnje u Venecueli i Libiji.

Zahvaljujući tome, krajem prošlog tjedna cijene su se nafte ponešto stabilizirale, nakon oštrog pada posljednjih tjedana.