Cijena nafte nakon ubojstva Bin Ladena ispod 113 dolara

Američka laka nafta za isporuku u junu je u elektronskom poslovanju na Merkantilnom tržištu u New Yorku ugovarana 1,23 dolara u padu, po 112,70 dolara za barel.

Taj termin isporuke je u petak, na zaključenju ugovaranja u New Yorku, ojačao 1,07 dolara, na 113,93 dolara za barel, nakon što je u jednom trenutku dostigao 114,18 dolara, najviši nivo od septembra 2008.

U Londonu na tržištu ICE nafta iz Sjevernog mora marke "brent" za junski termin isporuke je bila u padu 98 centi, na 124,91 dolar za barel, prenijela je agencija AP.

Trgovci ukazuju da bi ubistvo bin Ladena moglo oslabiti snagu Al-Kaide i njene pokušaje destabilizacije zemalja Bliskog istoka koje su bogate naftom.

Analitičari, međutim, ukazuju da bi pripadnici Al-Kaide mogli tražiti osvetu za smrt svog vođe i podsećaju da ovogodišnji nemiri širom Bliskog istoka i sjevera Afrike, koji su prijetili prekidima isporuka nafte iz tog regiona, nisu povezani s tom terorističkom mrežom.

- Mislim da vijesti o ubojstvu bin Ladena ne bi trebalo da imaju neposredan uticaj na cijene sirove nafte", ocijenio je ekonomista Narodne banke Australije Ben Vestmor.

Obim ugovaranja u Aziji je danas bio mali, s obzirom da su tržišta u Narodnoj Republici Kini, Hongkongu, Tajvanu, Maleziji i Singapuru zatvorena zbog proslave Međunarodnog praznika rada.

Tržišta u Japanu su danas otvorena, ali će biti zatvorena sljedeća tri dana zbog proslave Zlatne nedjelje u toj zemlji.

(Fena)