CEH PROŠLOSTI Francuska vraća Beninu ukradeno blago iz kolonijalnih pljački

Francuska, benin, kolonijalizacija

Francuska je uz svečanu ceremoniju vratila Beninu 26 predmeta iz blaga kraljevstva Abomey koje su kolonijalne snage opljačkale u 19. stoljeću, što predstavlja ,,povijesni trenutak nacionalnog ponosa za vlasti Benina", javlja AFP. 

Ministri kulture dviju zemalja, Roselyne Bachelot i Jean-Michel Abimbola, potpisali su u Elizejskoj palači ugovor o prenosu vlasništva tih predmeta koji će u srijedu nakon 130 godina biti vraćeni u Benin. 

"Ovo je simboličan, dirljiv i povijesni trenutak na koji se jako dugo čekalo", rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji se 2017. godine obavezao da će Francuska vratiti artefakte koji pripadaju afričkoj kulturnoj baštini.

"Čitav narod Benina vam je zahvalan", rekao je predsjednik Patrice Talon, koji je ovom prilikom i došao u Francusku.

Naglasio je da je povrat tih 26 artefakata tek prva etapa i obećao da će se vratiti prilikom sljedećih povrata kulturnog blaga Benina, za koje je francuski predsjednik obećao da će se dogoditi. 

Među predmetima koja će biti vraćena u srijedu, koja su bila izložena u pariškom muzeju Quai Branly, nalaze se totemski kipovi bivšeg kraljevstva Abomey, kao i prijestolje kralja Béhanzina, koje su francuske kolonijalne trupe opljačkale u palači Abomey 1892. godine.