BULLING Poznata srbijanska 21-godišnja influenserica izvršila samoubojstvo

Kristina Đukić

Mlada jutjuberka Kristina Kiki Đukić oduzela je sebi život u noći između 8. i 9. prosinca, navodi Telegraf. Vijest o smrti popularne jutjuberke Kristine Kike Đukić (21) potresla je regiju. Kika je oduzela sebi život nakon mučne borbe sa bulingom, vidom nasilja na društvenim mrežama.

Ovu informaciju za Telegraf Jetset potvrdila je Kristinina bliska suradnica Mira Vladisavljević, direktorica Balkan tube festa, čiji je i Kika bila član.

Kristina je bila uspješna influenserica, a samo na društvenoj mreži Instagram pratilo ju je više od 350.000 ljudi. Nažalost, posljednjih nekoliko godina vodila je borbu sa osudama i kritikama na društvenim mrežama i na kraju je podigla ruku na sebe.

Nasilje na društvenim mrežama nije rijetkost i širom svijeta postoje influenseri koji su odlučili sebi oduzeti život jer se nisu više mogli izboriti sa pritiskom koji život jednog influensera nosi, naročito sa lošim stvarima.

Prošle godine to je bila britanska influenserica Caroline Flack, a svijet je početkom ove godine potresla vijest o smrti Lee MacMillan (28), koja se 26. ožujka bacila pod vlak. Lee je imala više od pola milijuna pratitelj na Youtube i gotovo 100.000 pratitelja na Instagramu.

Kako odvjetnici objašnjavaju za Telegraf.rs, postoje tri vrste prijava koje se mogu podnijeti za ugrožavajuće ponašanje na društvenim mrežama. "Ukoliko je riječ o prijetnjama i širenju mržnje prema određenoj osobi, podnosi se krivična prijava za ugrožavanje sigurnosti. Ako je riječ o uvredama, može se pokrenuti parnični postupak za naknadu štete uslijed povrede ugleda i časti. Treći postupak koji se može pokrenuti je za krivično djelo proganjanje. To, recimo, može biti slučaj ako netko, protivno volji jedne osobe, uporno pokušava stupiti u kontakt sa njom i uznemirava je", objašnjava odvjetnik krivičnog prava Srbije Ognjen Radić.

Odvjetnik Ivan Simić kaže da cyber nasilje ne predstavlja institut krivičnog prava i kriminoloških istraživanja. Postoje, kaže, slučajevi ugrožavanja sigurnosti preko društvenih mreža, kao i neka druga krivična djela iz oblasti visoko tehnološkog kriminala, ali tada već nije riječ o nasilju.