BRNABIĆ Srbija će privremeno stopirati cijepljenje građana iz regije

BRNABIĆ Srbija će privremeno stopirati cijepljenje građana iz regije
Kurir

Premijer Srbije Ana Brnabić je rekla da se u ovom trenutku u Srbiji neće nastaviti cijepljenje građana iz regije, ali da će Srbija nastaviti pomagati zemljama u okruženju. "Pomagat ćemo koliko možemo, ali u ovom trenutku je važno da ubrzamo cijepljenje naših ljudi", rekla je Brnabić za TV 'Prva'.

Ona je istaknula da joj je drago što je Srbija u mogućnosti da pomogne građanima regije i da je ponosna što je pokazala solidarnost u najtežim vremenima. Brnabić je podsjetila na direktne donacije u cjepivu za BiH, Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju i dodatni poziv građanima tih država da se cijepe u Srbiji.

"Mislim da je to važno, mi ne možemo biti sigurni, ukoliko naši prijatelji i susjedi nisu. Kada dođemo do tog srpnja i, nadam se, steknemo kolektivni imunitet, ne možemo otvoriti granice i očekivati da se naše gospodarstvo potpuno oporavi, ukoliko naši susjedi nisu dostigli neki stupanj zaštite", navela je Brnabić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navodeći da je najprirodnije da se pomogne susjedima i prijateljima, Brnabić je istaknula da ne želi da u vezi s ovim pitanjem govori o politici, jer to nema nikakve veze s politikom, prenose 'Nezavisne novine'.

Ona je rekla kako se nada da će ovaj korak Srbije zbližiti narode zemalja regije u budućnosti, te ocijenila da se to već događa i da narod zemalja u regiji vidi pruženu ruku Srbije, i da treba politiku i političke izjave 'ostaviti sa strane'. "Srbija je prepoznata kao jedina zemlja u ovom trenutku u svijetu koja ima ovu vrstu solidarnosti", istaknula je Brnabić.

Brnabić je demantirala informaciju pojedinih beogradskih medija da je Ministarstvo zdravlja odlučilo da je pri povratku iz zemalja regije za državljane Srbije obavezan PCR test, te napomenula da režim ulaska u Srbiju nije mijenjan, sve što je bilo do sada ostaje i nadalje.

"Nismo mijenjali režim ulaska u Srbiju. Oni koji su recijepljeni mogu ući bez PCR testa. PCR test nije potreban ni za državljane mini-Šengena plus Mađarska i Bugarska", rekla je ona, dodajući da oni koji nisu cijepljeni mogu ući, ali moraju biti u 10-dnevnoj karanteni.

Prema njenim riječima, ako građani regije ulaze iz drugih zemalja, kao što je Austrija, moraju imati negativan PCR test. Što se tiče popuštanja epidemioloških mjera, Brnabić je rekla da će od sutra ugostiteljski objekti, kafići i restorani u baštama radito do 22 sata. Ona je navela da je u ovom trenutku 2,6 milijuna cjepiva dato, oko 1,5 milijun ljudi je cijepljeno makar jednom dozom, što je 26 posto punoljetnih građana, dok je oko 19 posto recijepljenih.