'Brexit' srušio funtu, uzdrmao euro

EU i Velika Britanija, Velika Britanija, Velika Britanija,Europska unija, eu, Europska unija, Velika Britanija,  izlazak iz EU-a, referendum, Europska unija, Velika Britanija,Europska unija, BREXIT, BREXIT, funta, euro, BREXIT, potpisivanje peticije, referendum, BREXIT, Nexit, Europska unija, Dexit, bundestag, Njemačka, referendum, BIH, Europska unija, BIH, Europska unija, BIH, Europska unija, Hrvati u BIH, Europska unija, BIH, Europska unija, Donald Tusk, Europsko vijeće, Europska unija, BREXIT, BREXIT, Europska unija, Velika Britanija,Europska unija, BREXIT, Europski parlament , EU27, Jean-Claude Juncker, eu, Turska i Nizozemska, konferencija, Mostar, Europska unija, Velika Britanija,Europska unija, EU i Velika Britanija, Velika Britanija,Europska unija, BREXIT, BIH, Europska unija, eu, BREXIT, Dan Europe, eu, vijeće europe, Hrvatska, predsjedanje

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones oslabio 1,6 posto, na 17.399 bodova, a toliko je izgubio i S&P 500, skliznuvši na 2.037 bodova. Nasdaq indeks pao je, pak, 1,9 posto, na 4.707 bodova.

Sve do petka cijene su dionica na svjetskim burzama osjetno rasle jer su ulagači 'igrali' na to da će Britanci na referendumu glasati za ostanak u Uniji.

Stoga ih je u petak rezultat referenduma uhvatio na krivoj nozi, pa su cijene dionica na gotovo svim svjetskim burzama oštro pale.

Samo na europskim burzama u petak je izgubljeno oko 1.000 milijardi dolara tržišne vrijednosti dionica, a pod najvećim je pritiskom bio europski bankarski sektor. U tom su sektoru cijene dionica u prosjeku pale 14 posto, što je njihov najveći dnevni pad u povijesti.

Srušio funtu, uzdrmao euro

Tečaj funte potonuo je u petak više od 8 posto, na 1,3680 dolara, a u jednom je trenutku zaronio na samo 1,3228 dolara, najnižu razinu od 1985. godine.

Pod pritiskom se našao i euro, pa je njegova cijena prošloga tjedna pala 1,4 posto, na 1,1118 dolara.

Euro je oslabio i u odnosu na japansku valutu, za 3,2 posto, na 113,65 jena.

Tečaj dolara prema japanskoj valuti pao je, pak, 1,8 posto, na 102,20 jena, a u jednom je trenutku, po prvi puta nakon dvije i pol godine, zaronio ispod 100 jena.

Hina