BREGU Najveći problem će biti saniranje posljedica koronavirusa

Majlinda Bregu
NOA

Zemlje zapadnog Balkana kao i sve duge zemlje svijeta na početku pandemije koronavirusa koncentrirale su se na nabavku neophodne medicinske opreme, a vlade zemalja brzo su ponudile odgovor za sprječavanje širenja virusa, ocijenila je u intervjuu za Fenu generalna tajnica Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) Majlinda Bregu.

Podsjetila je da su se vlade suočile s manjim ili većim kritiziranjem javnosti, ali ono što će sada biti najveći problem je saniranje posljedica koje je pandemija ostavila na ekonomiju.

"To je trenutno najveći problem s kojim se suočavamo. Smatram da bi zajednički mogli odgovoriti na krizu jer je potrebno da razmišljamo o budućnosti. Regija je bila pogođena posljednjih godina različitim krizama poput poplava, zemljotresa, a potom je došla pandemija", podsjetila je Bregu.

Izrazila je zadovoljstvo što je RCC bila institucija koja je vodila zajedničke pristupe različitim problemima poput regionalne inicijative za uspostavljanje takozvanih zelenih koridora, a koje imaju važnu ulogu u očuvanju gospodarstva zapadnog Balkana od izbijanja pandemije koronavirusa.

U protekloj godini vrijeme čekanja kamiona sa najtraženijom robom - medicinskom opremom, lijekovima, prehrambenim proizvodima i stočnom hranom na graničnim prijelazima država Centralnoeuropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA) skraćeno je za dva puta.

Zeleni koridori uspostavljeni su upravo u vrijeme kada se pandemija koronavirusa počela širiti. CEFTA tajništvo je u suradnji sa Transportnom zajednicom i Vijećem za regionalnu suradnju uspostavio ovu važnu inicijativu za lakši prelazak granica. Svi se sjećaju, kaže Bregu, koliko su bili šokirani kada je pandemija izbila, pojavila se zabrinutost oko toga da li će bit dovoljno hrane ili da li će se biti u mogućnosti naći potrebni lijekovi.

Tada su se pojavili problemi s kamionima koji su trebali doći u državu zbog ograničenja koja su uvedena na granicama u cilju sprječavanja širenja virusa, a sve ekonomije regije odmah su pozitivno odgovorile na uspostavljanju ovakve koordinacije.

"Uspjeli smo održati zelene regije između sebe koje su otvorene 24 sata sedam dana u tjednu. Mislim da je to jedan od najboljih odgovora kakav možemo dati kad god budemo pogođeni nekom krizom. Ne mogu znati hoće li tako nešto ostati održivo, ali tijekom prošle godine to se pokazalo vrlo korisnim", podvukla je Bregu.