BRAĆA IZ BiH KOJA SU HTJELA NAPASTI GAY PARADU "Ako dođe do eskalacije u Bosni, želim se boriti i umrijeti kao mučenik"

Mladež ISIL-a
snimka zaslona

Dokazi protiv osumnjičenih za planiranje napada na gay paradu u Beču, među kojima su i braća porijeklom iz Bosne i Hercegovine, samo su potvrdili ranije sumnje austrijske policije, a to je da su svi osumnjičeni bili privrženi ideologiji Islamske države.

Naime, vještačnjem telefona osumnjičenih policija je došla do novih dokaza, koji su ujedno potvrdili njihove sumnje.

Planirali nada zajedno sa mladim Čečenom

Podsjetimo, kao glavni planeri napada označena su braća, austrijski državljani porijeklom iz BiH, sa boravištem u St. Poltenu, a sa njima je uhićen i 14-godišnji austrijski državljanin čečenskog porijekla, koji živi u Beču.

Novi dokazi ukazuju da su svi osumnjičeni razmjenjivali kontroverzan sadržaj putem svojih kanala, a najmlađi osumnjičeni, Čečen čak je imao i svoj “Terrorkanal” na Telegramu.

Ipak, kako mediji navode, to još uvijek ne znači da su trojica osumnjičenih imali konkretne planove za napad na Paradu ponosa u Beču, iako su i austrijska obavještajna služba (DSN) kao i policija dobili dojavu od stranih službi o njihovim namjerama.

Planirali ići u Siriju, Afganistan ili Irak

Kada je, konkretno, riječ o braći porijeklom iz BiH, kod njih su pronađene snimke ubojstava koje je počinila Islamska država. Štoviše, 20-godišnji brat je u rujnu prošle godine napustio posao i planirao ići u Siriju, Afganistan ili Irak, a postoje dokazi da je pretraživao letove do Alepa, Damaska i Kandahara.

Svom poznaniku je u prosincu, 2021. godine napisao:“Nekada razmišljam da odem u rat, posebno ako dođe do neke eskalacije u Bosni, a sigurno hoće. Želio bih da odem i poginem kao mučenik”, napisao je on.

I njegov mlađi brat je imao dosta slika koje potječu od islamskih grupa povezanih sa terorizmom, što ukazuje na sličan stav. Bio je uvjeren da ga nitko nije prozreo, a jednom prilikom je čak i napisao: “Evo, na ovom putu sam već tri godine i nitko ništa o tome ne zna”, napisao je aludirajući na činjenicu da je simpatizer ISIL-a.