BORRELL Putinova reakcija loša, ali čini se da ne blefira s nuklearnim napadima

Josep Borrell
DW

Europska unija mora ozbiljno shvatiti prijetnje Vladimira Putina o korištenju nuklearnog oružja u Ukrajini, rekao je visoki predstavnik Unije za vanjsku politiku Josep Borrell.

Za BBC je kazao  da je rat dostigao 'opasan trenutak'. Njegove primjedbe uslijedile su u vrijeme kada je Rusija pokrenula djelimičnu mobilizaciju i prelazi na aneksiju četiri regije Ukrajine.

Putin se suočio sa neuspjesima na bojnom polju, a njegove snage su potisnute tijekom ukrajinske kontraofenzive. "Svakako je to opasan trenutak jer je ruska vojska gurnuta u ćošak, a Putinova reakcija, prijetnja nuklearnim oružjem, vrlo je loša", rekao je Borrell.

Sedam mjeseci otkako je počela ruska invazija na Ukrajinu, analitičari se slažu da su snage predsjednika Putina isrcpljene, ali on je rekao da se mora postići 'diplomatsko rješenje', koje će 'očuvati suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine', prenosi Fena.

"U suprotnom možemo završiti rat, ali nećemo imati mir i imat ćemo još jedan rat", rekao je on.

U rijetkom obraćanju naciji ranije ovog tjedna, Putin je rekao da njegova zemlja ima 'razna oružja za uništavanje' i da će 'upotrijebiti sva sredstva koja su dostupna', dodajući da 'ne blefira'.

"Kada ljudi kažu da to nije blef, morate ih shvatiti ozbiljno", rekao je Borrell.

U istom govoru Putin je najavio mobilizaciju 300.000 Rusa koji su odslužili obaveznu vojnu službu, što je izazvalo prosvjede, a izvještaji stalno potvrđuju o ljudima koji bježe iz zemlje kako bi izbjegli slanje na liniju fronta.