BORBE NA GRANICI Armenija i Azerbajdžan obnovili sukob

Armenija,Azerbejdžan,Nagorno-Karabah,vojska,dronovi
aljazeera

Prema izvješćima iz Erevana, najmanje dvojica pripadnika armenskih oružanih snaga su ranjena nakon što su azerbajdžanske snage koristile bespilotne letjelice u smjeru grada Sotka. Sukobi na granici između Armenije i Azerbajdžana ponovno su se rasplamsali, nekoliko dana nakon otvaranja mirovnih pregovora koje predvodi Europska unija između ovih kavkaskih neprijatelja.

Baku i Erevan već desetljećima su u sukobu oko teritorijalnog spora nad azerbajdžanskom regijom Nagorno-Karabah, koja je naseljena armenskim stanovništvom, a oko koje su dosad vođena dva rata. U petak ujutro, "azerbajdžanske oružane snage su prekršile primirje u smjeru Sotka (istočni dio državne granice) koristeći dronove", navodi se u priopćenju armenskog ministarstva obrane, piše Al Jazeera.

Ističe se da su "dvojica pripadnika armenskih oružanih snaga ranjeni", a jedan od njih je u kritičnom stanju.

Sukobi na granici započeli su u četvrtak i u njima je poginuo jedan azerbajdžanski vojnik, dok su četiri armenska vojnika ozlijeđena. Predsjednik Armenije Nikol Pashinyan i predsjednik Azerbajdžana Ilham Alijev trebali bi se sastati u nedjelju u Bruxellesu na pregovorima koje predvodi predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

Prema informacijama iz Europske unije, dogovoren je i zajednički sastanak s vođama Francuske i Njemačke na marginama europskog summita u Moldaviji 1. lipnja. Pashinyan je u četvrtak optužio Azerbajdžan da želi "ugroziti pregovore" u Bruxellesu. Upozorio je da postoji "vrlo mala" šansa za potpisivanje mirovnog sporazuma s Azerbajdžanom na ovome sastanku.

Nacrt sporazuma "je još uvijek u vrlo preliminarnoj fazi i prerano je govoriti o eventualnom potpisivanju", rekao je Pashinyan. Diplomacija predvođena Europskom Unijom dolazi nakon što je američki državni tajnik Antony Blinken u svibnju doveo ministre vanjskih poslova Azerbajdžana i Armenije u Washington na pregovore.
Sukobi duž granice su učestali od prošle godine, a nedavni napadi ugrozili su i ranije postignuti mirovni sporazum između Armenije i Azerbajdžana. Međunarodna zajednica, uključujući i EU i Sjedinjene Države, nastavlja se angažirati u pronalaženju dugoročnog rješenja za ovaj sukob.