BORBA S RUSIMA Europska unija objavila pet mjera protiv rasta cijena plina i struje

Europska unija,europa,Rusija,energetska kriza

Europska komisija (EK) je predložila obvezujuće smanjenje potrošnje električne energije za vrijeme najvećih opterećenja i preusmjeravanje ekstraprofita energetskih tvrtki najugroženijim građanima i poduzetnicima zbog golemog rasta cijena energije.

"Predložit ćemo obvezujući cilj smanjenja potrošnje u vrijeme najvećih opterećenja i tijesno ćemo surađivati s državama članicama kako bismo to postigli", izjavila je predsjednica EK-a Ursula von der Leyen, predstavljajući prijedloge mjera za zaustavljanje vrtoglavog rasta cijena energije, piše Hina.

Mjerama se želi pomoći najranjivijim građanima i poduzećima. "Što god učinili, morat ćemo štedjeti, ali štedjeti na pametan način", dodala je. Struja koja se troši u vršnim razdobljima je najskuplja i stoga je potrebna strategija za izjednačavanje potrošnje tijekom dana, dodala je Von der Leyen.

Ograničavanje prihoda tvrtkama

Drugi prijedlog uključuje ograničavanje prihoda tvrtkama koje struju proizvode uz niske troškove, poput onih koji struju dobivaju iz obnovljivih izvora, te preusmjeravanje ekstraprofita ranjivim skupinama građana i poduzeća. Ideja je da se ograničenje prihoda uvede i za tvrtke koje struju proizvode iz fosilnih goriva. "Naftne i plinske tvrtke također su imale goleme prihode, stoga predlažemo njihov solidarni doprinos", kaže Von der Leyen.

Države članice trebale bi te prihode ulagati u obnovljive izvore energije kako bi pomogle ranjivim kućanstvima.

Ograničenje cijene ruskog plina

Četvrta mjera koju EK predlaže je potpora energetskim tvrtkama kako bi se mogle nositi s nestabilnošću tržišta.

Predložene mjere uključuju i ograničenje cijene plina koji se uvozi iz Rusije. "Cilj je vrlo jasan, moramo smanjiti ruske prihode koje ruski predsjednik Vladimir Putin koristi za financiranje groznog rata protiv Ukrajine", rekla je Von der Leyen.

Europska unija već je drastično smanjila uvoz ruskog plina. Na početku rata protiv Ukrajine, EU je uvozio 40 posto plina iz Rusije, a danas devet posto. O predloženim mjerama raspravljat će ministri država članica zaduženi za energetiku, koji će se u petak okupiti na izvanrednom sastanku.

Putin: Prekidamo isporuke nafte i plina ako nam ograniče cijene

Podsjetimo, ruski predsjednik Vladimir Putin danas je zaprijetio da će zaustaviti opskrbu energentima ako se uvedu ograničenja cijena ruskog plina i nafte, upozorivši Zapad da će ostati "zamrznut kao vučji rep u poznatoj ruskoj bajci". 

Govoreći na ekonomskom forumu u istočnom gradu Vladivostoku, Putin je rekao da su europski pozivi na ograničenje cijena ruskog plina "glupi" te da bi doveli do viših cijena energenata u svijetu i ekonomskih problema u Europi. 

"Rusija će izaći iz dogovora o opskrbi ako Zapad provede plan o ograničenju cijena", rekao je Putin. "Hoće li biti političkih odluka suprotnih ugovorima? Da, nećemo ih ispuniti. Nećemo izvoziti baš ništa ako će to biti protivno našim interesima", najavio je. 

"Nećemo izvoziti plin, naftu, ugljen, loživo ulje – nećemo slati ništa", upozorio je Putin pa dodao: "Ostala bi nam samo jedna stvar: kao u poznatoj ruskoj bajci, osuditi vučji rep na smrzavanje."