BORBA PROTIV KORUPCIJE Zelenski objavio koliko iznose njegovi prihodi. U godinu dana se smanjili tri puta

Zelenski

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je prihode koje su on i njegova obitelj imali posljednjih godina. Predsjednik to učinio u sklopu nastojanja da smanji korupciju u Ukrajini te pozvao druge ukrajinske dužnosnike da učine sličan čin.

Objavljeni podaci pokazuju da su između 2021. i 2022. prihodi Zelenskog značajno pali. Rusija je napala Ukrajinu krajem veljače  2022., od tada se zemlja brani.

Prihodi Zelenskog i njegove obitelji padaju od 2020. godine, pokazuju podaci objavljeni na web stranici predsjedničkog ureda.

U 2022. ukupni prihod iznosio je približno 12 milijuna grivni (oko 292 tisuća eura), a godinu dana kasnije 11 milijuna grivni (268 tisuća eura), od čega je značajan dio bio prihod od prodaje ukrajinskih državnih obveznica.

Godine 2022., kada je počela ruska invazija na Ukrajinu, prihodi predsjednikove obitelji pali su na 3,7 milijuna grivni (90 tisuća eura). Kako navode iz ureda predsjednika, smanjenje je prouzročeno raskidom nekih ugovora o najmu zbog početka rata.

Zelenski je također pozvao druge ukrajinske dužnosnike i političare da objave svoje prihode u nastojanju da smanje korupciju u zemlji.

Kijev pokušava suzbiti korupciju nastojeći ubrzati ulazak u Europsku uniju i NATO. Predstavnici oba bloka od Ukrajine traže opsežne antikorupcijske reforme.

Slične zahtjeve imaju i Međunarodni monetarni fond i zapadni saveznici koji Ukrajini pružaju financijsku pomoć.