BLOKIRANA ŽELJEZNICA IZEMĐU BERLINA I HAMBURGA Odgovornost za sabotažu preuzeli ekstremni ljevičari

Vlak Njemačka
talgo.com

Nakon podmetnutih požara na kablovima, gotovo sav željeznički promet između Berlina i Hamburga danas je obustavljen, a odgovornost za napad je preuzela radikalna ljevičarska organizacija.

U priopćenju objavljenom na platformi Indymedia, kojom se služe ljevičarske aktivističke grupe, stoji: "U noći na 8. rujna sabotirali smo prometne žile kucavice kapitalističke infrastrukture. Nekoliko litara benzina na kutije s kablovima pored pruge trebalo bi prouzročiti dugotrajni prekid i smetnje transporta između ostalog i sirovina do kojih se došlo u jeku neokolonijalnog izrabljivanja i uništavanja zemlje."

Proglas naglašava da je sabotaža usmjerena protiv teretnog, a ne putničkog prometa.

Unatoč tome, putnički promet na važnoj liniji Berlin-Hamburg, uoči vikenda, gotovo je potpuno obustavljen, kako je priopćila Njemačka željeznica, a prekid prometa će trajati najmanje do večeri.

Policija u Hamburgu je izvijestila da je svjesna objave u kojoj se preuzima odgovornost za podmetnute požare i da je to dio istrage.

Napadi slične prirode su se događali i prije, posebice na gradskoj željeznici u Berlinu, gdje je također jedna ljevičarska organizacija preuzela odgovornost.

Nakon ruskog napada na Ukrajinu, njemačka vlada je najavila mjere za zaštitu ključne infrastrukture, u što spadaju i željezničke pruge.