BITKA ZA DONJECK Rusija tvrdi da je odbijena ukrajinska ofenziva

Rat u Ukrajini
Ilustracija/EPA/Profimedia

Rusko ministarstvo obrane tvrdi da je ukrajinska protuofenziva započela i to neuspjehom. Ruske oružane snage, navodno su su odbile žestok ukrajinski napad u smjeru južnog Donjecka.

Ukrajina je krenula u ofenzivu sa šest mehaniziranih i dvije tenkovske bojne, objavilo je rusko ministarstvo na Telegramu, piše HRT.

''Četvrti lipnja ujutro neprijatelj je pokrenuo veliku ofenzivu u pet sektora bojišnice u smjeru južnog Donjecka'', stoji u objavi.

''Cilj je neprijatelja bio proboj naših obrambenih linija na, po njegovom mišljenju, najranijivijem dijelu bojišnice'', navodi se. ''Neprijatelj nije postigao svoje ciljeve, nije imao uspjeha''.

Reuters nije mogao odmah provjeriti ruske navode, a Ukrajina ih nije odmah komentirala.

Rusko ministarstvo objavilo je i video koji, kako kažu, prikazuje nekoliko ukrajinskih oklopnih vozila u plamenu nakon pogotka.

Ruske snage ubile su 250 ukrajinskih vojnika i uništile 16 tenkova, borbena vozila i 21 oklopni transporter, izvijestilo je rusko ministarstvo.

Sadržaj se učitava...

Na području koje su napale ukrajinske snage nalazi se prema objavi na Telegramu načelnik ruskog vojnog stožera Valerij Gerasimov, zapovjednik ruske vojne operacije u Ukrajini.

''(Gerasimov) je bio na jednom od istaknutih zapovjednih mjesta'', navelo je ministarstvo.

Trenutno nije jasno predstavlja li navodni napad dugoočekivanu ofenzivu kojom Ukrajina želi vratiti teritorij pod ruskom kontrolom. Kijev je u nedjelju pozvao na "tišinu" pred ofenzivu, podsjeća Reuters.

Ukrajina je proteklih tjedana nastojala oslabiti ruske pozicije, a krajem svibnja visoki dužnosnik izjavio je da su već počele preliminarne operacije, poput uništavanja lanaca opskrbe i uništavanja skladišta.