Bitka za Donjeck

tenk Krim
NATO dužnosnici tvrde kako je Rusija u tjedan dana gotovo udvostručila broj vojnika na granici s Ukrajinom. "Rusija sada ima oko 20,000 trupa uzduž cijele granice s istočnom Ukrajinom. Prošlog tjedna su gotovo udvostručili broj trupa, dodavši 8,000 na 12,000 vojnika koji su već bili tamo", rekao je neimenovani NATO dužnosnik.

Drugi izvori također govore o gomilanju ruskih snaga uz ukrajinsku granicu. Informacije dolaze tjedan dana nakon što su SAD i EU uveli dodatne sankcije Rusiji.

Pojedini analitičari koji su upozoravali protiv sankcija isticali su kako će one zapravo Rusiju dovesti do situacije u kojoj će se lakše odlučiti za potencijalnu intervenciju u istočnoj Ukrajini. Spomenimo pritom kako postoje i oni analitičari koji tvrde da bi ruska vojna intervencija možda čak bila i poželjna za pojedine Zapadne lidere koji bi tu situaciju iskoristili za maksimalnu ekonomsku izolaciju Rusije.

Iz Rusije nema konkretnih komentara o gomilanju trupa, no iz ruskog ministarstva obrane potvrđeno je kako će se ovih dana održavaju velike zračne vojne vježbe (vidi: Rusija održava velike zračne vojne vježbe sa 100 zrakoplova uz ukrajinsku granicu).

Američki izvori prenose kako su slične velike vojne vježbe održane neposredno prije ruske "aneksije Krima" u ožujku ove godine.

U isto vrijeme stižu informacije o sve žešćim borbama oko Donjecka, grada koji je postao ključno uporište pobunjenika nakon što je ukrajinska vojska zauzela manje gradove kao što su Slaviansk i Kramatorsk. Granatiranje grada postaje sve intenzivnije, brojni stanovnici već danima žive u skloništima i podrumima. Iz Kijeva poručuju kako se ukrajinske snage spremaju na "veliki napad" na Donjeck.

advance.hr